:: ma bloggafellas ::

:: i will haunted u back! ::

August 24, 2011

::salam aidilfitri 2011::


We are the sista's mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin kepada semua blogger-blogger crew yang setia disini..hee..so ape yang kite ade untuk checklist yang rasenye 'wajib buat' atau 'tak wajib buat' edisi raya kali ney? let's check it out.. !

:: checklist wajib/tak wajib bile nak raya ::

baju raya, tudung sume blom beli lagi laa..adeh..bile nak g soping ney?

kasut raya rasenye ade lagi tak pakai..so, nak beli jugak ke? kne beli jugak!

beg? sunglasses? perfume? gucci, prada, LV or coach?! mmg nak kne beli jugak!!! waaa..xtahan!

tahun nie nak tukar semua perabot dalam rumah! sofa baru, langsir, tv, bla..bla..

nak buat rambut lagi..nak curly2 la thun ney.. 

bajet? alamak...cukup ke? xpe..loan dulu kat kawan2..cpt2! tengah sale 50% ney!

zakat ? alamak...terlupe!



: pesanan ringkas khidmat masyarakat :

di hari raya yang mulia ini, bersederhanalah ye ..pakai chantek2 pown, kalo duduk rumah ngadap tv pown  tak gune jugek..huhu...◕‿◕''



p/s : xkanla kite nak papa kedana lepas raye kowt..so,berjimat cermat la ye kwn2..huhu..


salam tulus ikhlas,
syera the sista's


August 19, 2011

:: ramadhan owh ramadhan with ♥ ::

dear diaryellaszz...,

Sekarang jam tepat pukul 1.15 am..dan aq masih tak dapat nak lelapkan mata .. urm, masalahnya aq kna berjaga sebab adik aq wat special request nak makan nasi goreng sahur karang...adoii...sebenarnye, aq dah tak tahu nak makan apa bila sahur mahupun berbuka..dulu, masa kecik-kecik,macam2 nak makan, ghairahnya ke bazar ramadhan tu melihat makanan jangan cakapla..nafsu semata-mata..tu nak,nie nak, sumenye dihujung jari saje..ready made! tak yah penat-penat nak masak..di hujung jari pun, duit pun abes di hujung jari jugek..adoii..tu dulu la ..mase kecik-kecik..ape taw kan..'mak nak tu! mak nak nie!' pening kepala mak, botak kepala abah..hahha..macam-macam karenah anak-anak yang mak bapak terpaksa turutkan..termasuk aq la tu slh sorangnye... ;)



Tapi, sekarang ney da besar..pegi bazar ramadhan pun sendiri-sendiri je...ajak mak follow, mak cakap 'g jela korang adik bradik ..beli jela ape pun,mak makan je..ikut la selera korang'..uih,nampak ketara apabila terjadi perubahan usia dan pemeringkatan didalam selera makan juga turut berubah..semakin tidak berselera atau semakin berselera? Bagi diri aq sendiri, aq sememangnya kurang berselera untuk makan yang berlebih-lebihan sewaktu berbuka mahupun bersahur..bersyukur dengan apa adanya..almaklumla, aq da terbiasa dengan konsep 'KURANGKAN PEMBAZIRAN' hehhee..ini adalah disebabkan aq lebih banyak menghabiskan masa di kampus dan di hostel yang sentiasa mengingatkan aq betapa susahnya mak bapak kita carik duit untuk kita kan..kita pulak sedap-sedap bersenang-lenang makan yang best-best..tapi, ade ke kite ingat family kite pulak makan ape la agaknya..haa..tu sebenarnya aq nak cakap..

lagipun,dah terbiasa kami adik beradik pun..umah pun jarang nak ade orang..mama weekend baru balik,memang jarang sekali nak makan every time satu family (ikut tym la sng ckp), makan pun sekali sehari kadang..tu pun ikut mood..(senangnya family yg cam gini, bab makan tak cerewet lgsung! )..huhu..jadi makan apa yang ada tu la yang membuatkan aq sentiasa beringat,jangan makan mengikut hawa nafsu je..bile nak sembahyang maghrib senak perut dengan air..pastu tak pegi tarawih..hehehe..(biasa berlaku kat aq jugek)..

Aq sebenarnye dah jemu dengan masakan aq sendiri,kalo mak aq ade tentu mak aq yg masak..tapi,disebabkan mama kat kem berkhidmat untuk negaranya, maka aq dirumah yang sedang bercuti ney yang menjadi chef tak terhormat untuk menyediakan makan berbuka dan bersahur..nak wat camane, aq seorang kakak yang sulung, maka aq la orgnye yang kena buat semua itu..uwarghh!! takde ke org yang nak masakkan untuk aq pulak selain mak aq? tapi kalo beli kat bazar ramadhan  pun serupe jugak,dahla tak menepati citarasa, pastu harga aihh..mak datuk..mahai naa..kalo dulu beli-beli paling koman pun abesla RM10,cukupla satu family makan,macam-macam boleh dapat,tapi sekarang..mang aq betul-betul beli ape yang agak-agak complicated nak masak contohnye mcm ikan bakar ke,ayam golek ke,murtabak,kuih tokiyo, air tebu..bla..bla.. (alahaii, demand sungguh! masak malas!) eh? yela-yela..aq g masak sekarang! adoii! 


p/s : bulan puasa ney memang elok untuk aq turunkan berat badan,tapi aq? rasenya semakin arghhh!! .bertambah kowt..mane taknya pas solat subuh, twos bantai tido..hhehehe...mang tak la jwbnye derr!!! ;p

August 13, 2011

Hidup Sehat ala Rasulullah SAW


1. SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH, Rasul selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan sholat sunah dan sholat Fardhu,sholat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yg mendalam antara lain :- Berlimpah pahala dari Allah- Kesegaran udara subuh yg bagus utk kesehatan/ terapi penyakit TB- Memperkuat pikiran dan menyehatkan perasaan.

2. AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN, Rasul selalu senantiasa rapi & bersih, tiap hari kamis atau Jumaat beliau mencuci rambut-rambut halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi. “Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang-orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman”(HR Muslim)

3.TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN, Sabda Rasul :“Kami adalah sebuah kaum yang tidak makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan)”(Muttafaq Alaih)Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda :Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.Bahkan ada satu tarbiyyah khusus bagi ummat Islam dengan adanya Puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesehatan.

4. GEMAR BERJALAN KAKI, Rasul selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya. Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir,pori-pori terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung.

5. TIDAK PEMARAH, Nasihat Rasulullah : “Jangan Marah”diulangi sampai 3 kali. Ini menunjukkan hakikat kesehatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasadiyah belaka, tetapi lebih jauh yaitu dilandasi oleh kebersihan dan kesehatan.

p/s : selamat beramal di bulan ramadhan yang mulia ini.. ;)

August 12, 2011

am i stalker?!!!

dear diaryellaszz...

''haish...i don't feel i like this feeling..it makes me sO whoOa..feel damn worse..a bit crazy and out of my mind when i saw his status appear in my fb wall..he has a new gf/bf!! shud i delete him from my friend list? I don't know ...!!''

Inilah perkara yang paling susah dan sentiasa berperasaan ingin tahu apabila seseorang yang kita sayang atau kita suka tengok ade dalam friendlist FB kite..apabila dia yang kite sayang atau suke tengok menulis dan meng'update'kan statusnye dan muncul di laman rumah FB kite..dan dia juga telah menukar profile pic nye..wow! Perasaan ingin tahu atau 'curious' itu semakin membuak-buak rasanya..''so,ape kate bukak wall dye jap la,bukannye dia tahu pun..huhu..''..kita akan selalu bermonolog sendirian macam tu..btol kan?

Perkara seperti itu normal dan sentiasa terjadi..adakah kamu juga seorang stalker? ''Ye, saya mengaku saya memang seorang stalker didalam senyap..saya cume nak tahu perkembangan dye selepas kami break off..dan ternyata..benar perasaan saya yang dia begitu cepat melupakan saya dan meneruskan kehidupan..owh...kenapa saya tidak boleh begitu? melihat kebahagiaannye bersame wanita/lelaki lain begitu menghancurkan hati saya..saya tak mahu stalk profile dye tapi tak tersengaja terbukak dan ..dan...hancur hati saya...saya nak delete dye dr friendlist saya!! saya tak mahu tengok dye lagi!! ''

Ada yang boleh terima hakikat antara pasangan betul2 da 'end-up' dan tak kisah tentang each other..tapi, ade jugak yang tak mampu melupakan si dia yang sebelum ini, stelah 'declare in relationship' kini bertukar status 'widowed'..hahahha..bagi aq cinta ney sangat complicated lah..susah nak jatuh chenta dan susah nak melupakan..'come on babe, life must go on, chill lah!' amboii..sedapnya cakap sebab tak kena batang hidung sendiri,yang frust menonggengnya aq..haa..apa yang akan dilakukan jika situasi ney bnar2 berlaku pada diri kamu? setiap hari kamu akan 'stalk' FB dye kan untuk mengetahui ape cerita dye kan..nak mesej ..rasenya agak segan kerana ego yang tinggi dibiarkan sahaja perhubungan itu..dan hanya duduk mengadap lappy or android kamu sambil meratapi nasib hubungan kamu yang tidak kesampaian dan jadilah seorang stalker terhormat..gile kan? 

am i stalker? 

p/s : yes i am ;)

August 11, 2011

JIKA AKU JATUH CINTA ♥


Ya Allah, jika aku jatuh cinta,cintakanlah aku pada seseorang yang
melabuhkan cintanya pada-Mu,
agar bertambah kekuatan ku untuk mencintai-Mu.
Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta,
jagalah cintaku padanya agar tidak
melebihi cintaku pada-Mu
Ya Allah, jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang
yang hatinya tertaut pada-Mu,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta dunia.
Ya Rabbana, jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya agar tidak
berpaling pada hati-Mu.
Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang
merindui syahid di jalan-Mu.
Ya Allah, jika aku rindu,
jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku
merindukan syurga-Mu.
Ya Allah, jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya
bermunajat di sepertiga malam terakhirmu.
Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam
perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.

August 01, 2011

Today My Life Begins♥

I've been working hard so long
Seems like pain has been my only friend
My fragile heart's been done so wrong
I wondered if I'd ever heal again

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waithing it's mine for the taking
I know I can make it today my life begins

Yesterday has come and gone
And I've learn how to leave it where it is
And I see that I was wrong
For ever doubting I could win

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)

I will break these chains that bind me happiness will find me
Leave that past behind me today my life begins
A whole new world is waiting its mine for the taking
I know I can make it today my life begins

Life's to short to have regrets
So I'm learning now to leave it in the past and try to forget
Only have one life to live
So you better make the best of it

I will break these chains that bind me happiness will find me
Leave the past behind me today my life begins
A whole new world is waiting its mine for the taking
I know I can make it today my life begins

I will break these chains that bind me happiness will find me
Leave the past behind me today my life begins
A whole new world is waiting its mine for the taking
I know I can make it today my life begins

July 29, 2011

-the end-

dear diaryellasz..

Gemuruh rasa melihat perlawanan di antara Malaysia menentang Singapore malam tadi..dengan penuh pengharapan Malaysia dapat mara ke pusingan seterusnya tapi takde rezeki..mungkin bley try next season kan..yang penting syabas dan tahniah diucapkan pada team Malaysia yang bersungguh - sungguh beraksi ..tapi..

Sebal rasa hati ..adoii...tibe2 dapat mesej 'kite tak boleh teruskan lagi...waaa....nak nangis pown ade,tapi takde rase nak nangis pown cume rase cam hurm...bagi aq ini yang terbaik kowt sebab antara kami memang tiada keserasian..nak paksa pown tak boleh jugak..lagi pown aq percaya pada kata hati aq (instinct) yang sejak dari awal lagi tidak boleh menerimanya..tapi, aq degil..aq terima jugak sebab mungkin aq boleh pupuk rase chenta tu tp realitinya? memang tak boleh walau camne pown dye lakukan utk aq..aq cume tak boleh..dan aq dapat rasakan itu...firasat hati aq begitu kuat ,kami tiada keserasian...aq redha..~


-the end of story July 2011-

July 06, 2011

Perhentian Island!! here I come!!! ;)

dear diaryellaszz,

Hari ney aq dapat satu panggilan yang paling menggembirakan cuti aq...mmbe aq wan call and ckp nak ajak aq sume skali ramai2 g bercuti!! yahoo!! satu ary ney aq dok canguk tengok tv sambil tersenyum sorang2..bayangkan ...lama kot ta jumpe and lepak ngan dye ney...walaupun kadang2 orgnye sangat menyakitkan hati, tapi bagi aq dye la satu2 nye kawan aq yg ada dan masih stay dengan aq..yang lain ..sume da kawen laa..adoii...

Aq mmg ta sabar nak pegi sane ney..malam ney nak tito pown rase berdebar je..bukan ape..aq dah lame tak jumpe dye kowt..last kitorang jumpe masa dye dtg lepak kat damansara..tu pown tahun lepas punye cite..tahun ney, PERHENTIAN ISLAND!!! AQ DATANG!!!!yeeeeeehhhaaaa...!!

kesedihan berlalu pergi,
cye-ra





July 03, 2011

aq bukanla seorang yang cool....=.=''

dear diaryellasszz,

sekarang ney emosi aq semakin tak stabil kerana tempoh2 wanita yang tertentu menyebabkan jiwe aq kachaw begini..aq cube untuk meredakan emosi namun tak boleh..kontrol2...pown tak boleh..at last, aq jugak yang makan dalam,makan hati sebab aq tak suke nak marah2...makin aq kontrol,makin aq tahan..semakin pedih hati aq..semakin banyak airmata yang mengalir...susahnya jadi pompuan...emosi yang bagi aq susah nak dikontrol..nak marah2..tak bole marah..menangis sorang2 kat dlm bilik..tak sape faham..terseksa sungguh aq rase..benda yang kecik pown boleh jadik isu...owh..sakitnye hati aq bile tym2 nak dekat2 'bulan mengambang' ney!! arghhh!!

Aq cube berlagak seolah tiada apa2 berlaku dan aq malas nak bercakap banyak, kalo aq cakap banyak aq jugak yang sakett hati balik..hakikatnye,aq memang seorang yang sangat sensitif..dan aq bukanlah seorang yang cool...aq cube...tp tak boleh..knp?!! knp!!? mungkin inilah lumrah diri aq yang sgt emosi tak terkawal ney..hadoii...payah btol utk berlagak seperti tiada ape2 yg berlaku,sedangkan didalam hati aq ney..hanya Tuhan yang Maha Mengetahui..betapa di lubuk hati aq yang dalam ney, aq dah makan hati terlalu banyak dengan manusia2 disekeliling aq ney..bukanlah aq tak mahu bersuara, bg aq itu cuma akan mngeruhkan lagi keadaan yg sedia keruh..aq akan menjadi bertambah marah..mata aq akan jd merah menyala..nafas aq akan bertambah turun dan naik...aq mungkin akan bertukar menjadi raksasa yang digeruni jika semua kemarahan yang aq pendamkan selama ini meletus dan aq tak tahu la ape akan jadi jika aq benar2 marah...

Aq takde sape2 untuk aq meluahkan perasaan..disini segalanya aq luahkan supaya kemarahan dalam hati aq reda, emosi aq akan kembali tenang dan aq tidak akan rase terbeban lagi..biarlah disini, ku tulis segala apa yang terbuku di hati, dan kerana disini..aku cube untuk mengawal sifat amarahku, mngawal emosiku menjadi lebih stabil....Aq hanya mampu berdoa,semoga aq sentiasa tidak bertindak mengikut nafsu amarahku, mengikut keras kepala ku dan tidak bertukar menajadi raksasa dengan mata yg merah menyala..aq sedih..aq lebih suka menyendiri kerana tiada yang memahami......


sangat sedih sekarang,
cye-ra




kelmarin,semalam&hari ini..esok?..♥

dear diaryyellaszz,

kelmarin ..
aku duduk di tepi jendela bilikku seperti biasa,
menatap langit yang gelap,tiada bintang di langit,
angin meniup sepoi - sepoi bahasa..syahdu sekali hati ini,
tanpa kusedar menitis airmata jatuh ke pipi tanpa tahu sebabnya,
kelmarin..
hari yang sayu ku rasa..kehidupan ku seolah kosong..
sekosong langit di angkasa yang gelap gelita,
suara burung hantu yang sayup2 kedengaran..
sangat syahdu bagi aq..sendirian ditemani lagu - lagu yg sentimental,
aq berfikir lagi..apa yang harus ku lakukan?

semalam ...
aq duduk ditepi jendela bilikku lagi,
mengadap lappy ku sambil ber'facebook'..
tidaklah sesunyi seperti kelmarin..namun hati aq tetap kosong..
tatkala memikirkan ..kenapa aq harus begini?
tida perubahan didalam hidupku yang ku lakukan..
setiap hari melakukan hal yang sama..aq bosan..
aq memerlukan sesuatu yang baru..
tiada 'mukabuku',tiada 'tweet' atau apa2 saja..
aq masih lagi kosong..tiada aktiviti yang dilakukan...
kehidupan yang membosankan..

hari ini...
tiada  perubahan...
graf menunjukkan tiada kesan tindakblas yang agresif,
masih disini, ditepi jendela..cuma..
mengadap lanagit yng luas terbentang yang membuatkan aq terfikir betapa
besarnya alam ciptaan Tuhan ini..aq insaf Ya Allah..
hari ini, aq sedar...aq tidak boleh terlalu mengharap nasib yang baik datang bergolek,
aq sedar aq perlu berusaha mengubat kekosongan hati ini,
menchari ketenangan azali yang hakiki,
itulah kehidupan aq dah jalani untuk hari ini..

esok...?
masih belum tahu ..
masih punyakah kesempatan waktu untuk mengintai bulan gerhana,
masih sempatkah aq duduk di tepi jendela ku sambil mengira bintang di langit,
masih punyakah waktu itu lagi? aku tidak tahu..
aq hanyalah manusia biasa,
yang kadangkala tak terlepas dari melakukan kesilapan,
namun aq sedar kini...
kehidupan kita didunia hanya sementara,
apa yang dikejar oleh manusia juga perkara yang sama,
harta, kedudukan, pangkat, status atau pekerjaan yang baik..
itu tujuannya adalah untuk kita hidup di dunia ini,
kite mengejar kehidupan untuk didunia ini..tetapi,sebenarnya..
itu adalah duniawi semata-mata..

esok...
hanya Allah swt Yang Maha Mengetahui...

-wallahualam-












































June 23, 2011

aishi-teru ;)

dear diaryellasz,

doushite itsu kara
nagai yume demo mite iru youna
owari no hajimari na no

kurakute fukakute
kanashimi ni michita
sekai no hate ni mayoi konda no
shiawase sugita no
anata no hoshita kioku subete ga
watashi kore kara hotsureta kokoro
ai de tsumuide
itsumade

oh aishiteru no
kotoba no imi wo oshiete kureta
anata sono mama hitomi no oku ni egao nokoshite
towa ni shizuka ni

naze na no ano toki honno wazuka sure chigai
ano hi ni modorenai no?
tsurakute kurushikute
todoku koto no nai kanashimi
donna ni setsu nai no

oh aishiteru no
kotoba no imi wo oshiete kureta
anata sono mama hitomi no oku ni egao nokoshite
towa ni yasashiku

'cause i don't have a clue what to say
thinkin about the world and how i changed
mukai au koto de
maru de toki au you ni
ooh who am i? it almost got to me
yagate hitotsu ni naru no

dakara zutto hashirenai yo
shinjita hibi wo konna ni tooku ga meguri meguttemo
yagate itsuka nagai me kara
aishiteru

Oh i wish that i was strong
yeah i wish that i was strong
you got it
you got it
dont lose it
oh the walls are caving in
ill try to keep it strong
cause the world is moving on 

perasaan hati kita tak boleh ditipu kan? macam -macam cara kite cube meluahkannya, tak kire la menggunakan bahasa apa pun, salah ke betul bukannye orang tahu pun..hehe..(melainkan dye btol2 seorang pengkaji bahasa atau jurualih bahasa..)heuheuhue...saje nak mengekspreskan rasa hati dengan bahasa selain daripada bahasa melayu..barula thrill..huhuhu...ade2 saje aq malam ney, puitis,romantis, itulah aq..nampak keras diluar tp lembut didalam..ha cube teka? hahahahha..spt pernah dengar kan sebelum ini..ape2 pon aq sangat merindui dirinya dikala ini...eceh...selamat malam bulan,selamat malam bintang, selamat malam semuanya....................................~


June 21, 2011

RESULT da kuar!!

dear diaryellasz,

Suasana petang yang mndamaikan, hati yang tenang setelah mengetahui result exam aq utk semester lepas dah kluar..bersyukur ke hadrat Illahi, alhamdulillah..pointer sem ney naik lagi...huhu...naseb baik xde kena repeat paper,kalo tak maw menangis, meraung keluar airmata hijau twos...hohoho...cpat je mase berlalu,bukak je semester baru ney adalah tahun akhir aq..macam tak pcy,tp itulah hakikatnya..aq akan berusaha untuk mencapai kejayaan dalam hidup..eceh..sume org pown mesti nak berjaya dalam hidup kan? sape je takmo berjaya melainkan dye sndiri memilih untuk tidak berjaya..ade ke? xde kowt..hahhaa...ape2 pown, walaupun agak sedikit kurang berpuas hati semester ini sebab tidak mencapai target utk 'dean list', semester depan aq akan berusaha yang terbaik lagi...bersyukur sgt2 dengan ape yang aq dah dapat ney...alhamdulillah..senang hati aq... ;)

senang hati,
cik cyera



May 30, 2011

hurt heart saying .....

dear diaryellaz,

tonight is so cold and lonely..
like my heart, my soul..too cold..
am confused with other people talk,
sometimes i feel they loved me, but some other time i thought..
no one would loving me as much as i love myself for sure..
i've learnt all the things all by myself and i don't want myself hurt again like before,
why this life too awful?
Who do u think you are?
You will find me only when u need me!
You talk to me when u feel nobody want to talk with you!
You ask me to accompany you when nobody could!
I ask u, do u love me? You said you can't loved me!
You said you are not and it can't be ended with me!
So? why you always keep find me? Why all the things you've done for me?
Why you want to be nice with me?
satisfaction? for yourself? just like that?
what? do you think that am your 'love in the darkness'
which means you will find me anytime you want?
I'm not!
I'm not your 'love in the darkness!'
Who do u think you are?!
don't eva you come back to me !
don't come back at all!

Its' hard to talk about our feelings and how to express it with our own way..
with monologue you can find out your own deeply the bottom of your heart saying,
with crying and talking with the moon sometime can make us feel relieve at least..
Sometimes we need shoulder someone to crying on and crying with,
release all the hurting pain..
some people will keep the dairy and wrote everyday what they face in their life ...
and me? ..
am not trying to run anywhere or doing something stupid when i had broke up with my ex-bf
or doing something stupid stuff make u hurt yourself or whatsoever..
am just writing..am collecting of jar of hearts and
take one pieces to one pieces to make my story complete as much as my heart feeling want a that way..
now, this is the idea..what i want to share about... :)


crazee nite & bad idea,
cik cyera ;p



May 29, 2011

hari yang sangat penat..heww..=.=''

dear diaryellaz,

Hari ini hari yang sangat penat sedunia aq! Aq sampai umah aq semalam, aq terpaksa ride motor sengsorang memandangkan adik aq tak follow bapak aq nak bwk blk motor tu sampai umah..hadoii..sakett pinggang aq merempit dari PJ- Putrajaya  - Dengkil..bukanla tak biasa cume dah lame tak buat perangai camtu..huhu..( da bersara dr kerjaya merempit)kekkeke..tapi siyess ah, mang layan bawak motor sengsorang, aq rase aq je yang mampu wat camtu kekkee...bukan tak pernah aq merempit sampai ke Temerloh tu ..hee..tapi konvoi reramai la..bile fikir2 balek, aq mmg byk konvoi jauh2 dgn depa ney satu masa dulu..dlu la zaman2 gile2 remaja..tapi, skrg bru ride dari pj smpi umah aq kat Sepang ney, da patah riuk pinggang aq rase..kalo masa zaman aq study kat melaka dulu, relax je aq ride Melaka - Kajang(umah lame sblm pindah sini)Kajang - Melaka sengsorang, tapi kali nie adesss..kena start minum Anlene nampaknye...auw...

Penat aq merempit tak hilang lagi, bile aq terpaksa mengemas barang2 aq yang baru aq angkut dari hostel dan kirenye agak bersepah ngan barang2 aq kat hall depan bilik aq ney..pening aq melihatnye...pening dan sangat pening sebab aq rasekan barang2 aq ney terlampau banyak sampai bilik aq pun full dan tidak larat utk menampungnye...isk3...aq pown kemas la cket2 termasuk hall dpn bilik aq yg penuh dgn brg aq je...adoii....bertambah kos Anlene aq nak kne beli ney...(smbil mncongak2, kalo aq wat garaj sale, jual brg2 yg tak pakai ney konpem laris! )hahhaha..idea yang bgus! baju2, beg2, aksesori aq banyak yg da tak pakai..ha,best2! 

Tapi ade satu mende yang buat aq bertambah - tambah penat & bel wat aq sakett jiwe , kalo aq balik umah je, tak sah kalo aq tak wat spotsheck port2 yang tersembunyi...mane taknye, bilik aq ney adoii...byk gile anai2...!! aq stress!! bilik aq overall perabotnye kayu okay! mang susahla aq nak handle cam gini..ade skali ari tu, kat tepi toilet pintu bilik air aq, habess da ney, reput sumenye!Aq dgn penuh kesabaran ney pown spray la anai2 tersebut dgn ridsect..aq igtkan kewujudan beliau mati disitu , rupenye! yawww!! Dalam almari aq pown abess jadik mangsenye! rak buku aq jgn cakapla, da rongak satu papan bhgian bwh tuh...aq punye meraung mcam nak gile smbil me'ridsectkan beliau2 tuh! serabut aq tgk rak buku dgn buku aq skali reput..diary aq yang simpan dari skola dulu abes da aq buang, gambar2? jgn ckapla, ke dalam plstik smpah sumenye..sedih gile kowt! Kenangan ku dimakan oleh anai -anai yang tak berhati perut! huh! aq mang da nak gile bile aq tgk beliau2 ney boleh plak berparti dalam drawer almari aq, dgn secpat pantas dan kilatnye ridsect ditangan, mampus sumenye! puas aty aq! beli racun anai2 tu pown aq rase xde efek..!

since aq da blek & cuti selama 4bulan ney, aq terus je clear kan ape yg ptut dlm bilik aq ney..yela bilik aq sorang, bukan ade org pown kat uma aq, sume bz..so, aq cuti ney mang aq la jadik bibik sepenuh mase..huh! walaupun aq penat tadik, tapi sume da setel..aq da boleh berehat dengan tenangnye di atas katil aq ditemani cahaya lmpu yg suram ..hee.....( seb bek katil aq bukan kayu..kalo x? adoii...)aq rase aq nak wat request kat bapak aq nak tukar sume perabot dlm bilik aq ney kepada besi, barula xde anai-anai nak berparti aq rase..hahahhaha...!! (gelak yg sgt tak ekhlas!)  

keje aq satu ary ney dok mengemas gile2..mang da clear abes da, tatawla kalo pasney...adoii....citenye dari tadi, sakett pinggang aq masih blom hilang...kan best dapat g spa!aiyakk!nak kne 'book' awal2 sok ney...zZzzZzzz..=.=''

sy yg sgt penat,
-cik cyera-

May 21, 2011

i'm back

dear diaryellaz,

am here tonight cus i wanna write something ..something about me...
i don't know ..it's really hard to say..
from the bottom of my heart, yes i want the 'things'
but, from my wise mind say never say never..
what should i do?
am just follow the flow,
am not plan anything for my future life,
am just get going without knowing where should I go,
which path should I take..
I don't know where is my destiny will taking me,
I don't know how this life is too risky for me,
I have to make a choice,
whether i like it or not, i have to going through all this ..alone..
my life..my journey..for my future sake..
i did not put a high hope in my life cus i know, this life is awful !
i don't want to get hurt when  i cant get what i want..
what i really want in my life is happiness...
life is gud when happiness around me..
with happiness, Insyaallah i will take my steps with full of confident...
with smile in my face, yes.am gonna be strong...
strong me.... =)

xoxo, syera <3

April 22, 2011

::chentai aq seadanya ..::


Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati..

April 13, 2011

::who do you think you are?::

No I can’t take one more step towards you,
 Cause all that’s waiting is regret
And don’t you know I’m not your ghost anymore
You lost the love I loved the most
I learned to live half alive
And now you want me one more time
And who do you think you are
Running around leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don’t come back for me
Who do you think you are
I hear your asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms
I learned to live half alive
And now you want me one more time
And who do you think you are
And it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I would have missed the first time that we kissed
Cause you broke all your promises
And now your back
You don’t get to get me back
And who do you think you are
Running around leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don’t come back for me
Don’t come back at all
Who do you think you are
Who do you think you are
Who do you think you are

April 11, 2011

i' m not single anymore! :)



bile hati mule berbicara sendirian sambil tersenyum sengsorang,
adakah aq giLe? 
bile hati aq berbunge keriangan dan 
ade aura yang membuak - buak rasa di dalam hati,
adakah aq angau?
kini aq tak sendirian lagi kalau nak tgk muvee,
aq dah tak sendirian kalau nak pegi jalan - jalan kLcc,
aq tak sendirian lagi tanpa yang menemani disisi,
dan yang pasti aq tak jeles lagi kalo tgk si gadis dan si jejaka berpasangan mesra..
bersama berdampingan ceria together
hee...!!

biLe aq sudah mampu menerima,
hati aq mula terbuka dengan sendirinya,
tanpa dipaksa, tanpa disuruh,
dia berjaya membuka hati aq yang setelah kian lama terkunci,
3 tahun berusaha, tak penah give up dan
akhirnya aq menerima..
aq sangat gile!!

aq tidak sangka aq akan sebahgye ini,
kalau lah ku tahu, dari awal pasti ku cube menerima,
tapi,mungkin itulah kehendak Tuhan,
hati aq mula menyukainya..

bahagia ku rasakan kini,
kesedihan hati berlalu pergi laju sekali,
inilah kebahagiaan dicari oleh diriku selama ini,
dichentai dan menchentai, 
dunia akhirat Insyaallah bersama
kekal abadi..

wif luv, hugs & kisses

syera

April 02, 2011

:: dear blog...:

Lama aq rasa seperti tidak menulis disini..dari sehari ke sehari aq ingin mencoret apa yang terbuku di dalam hati aq yang aq terasa semakin berat untuk aq simpan lagi...2 minggu yang berlalu ini cukup membebankan aq..dengan assignment yang aq harus siapkan sebelum 'due date' nak kena submit..aq betul2 tak punya kesempatan even untuk diri aq sendiri pun tak terurus..alahaii...nak merungut pun tak boleh..cume rasa nak nangis akibat tekanan demi tekanan melanda jiwa aq sejak kebelakangan ini.

aq cume rasa nak nanges je malam ney bertemankan lagu Anuar Zain 'sedetik lebih' yang sangat mendayu2, sayu hati aq bila aq buat keputusan yang sangat menyedihkan hati aq ..terus terang aq katakan yang aq btol - btol dan sangat suka pada dirinya..kemana saja aq pergi, apa saja aq lakukan, aq hanya fikirkan tentang dirinya..dan aq tak kisah langsung tentang orang lain, mungkin aq aspect too much yang 'he will my guardian angel ever'..tapi...urmm..kenyataan tak seindah mimpi..

'' Setiap nafas yang dihembus..Setiap degupan jantung ..Aku selalu memikirkanmu ..Dalam sedar dibuai angan..Dalam tidur dan khayalan ..Aku selalu memikirkanmu ..Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang ..Barulah terasa ku bernyawa ..Kasihku…ku amat mencintai kamu ..Kerana kau beri erti hidup ..Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya ..Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan ..Ku bersyukur adanya kamu ..Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia ..Asal masih adanya kamu...''

mungkin esOk akan ada sinar kebahagiaan untuk aq ..Insyaallah..


March 27, 2011

my life was just f***kin' perfect!!


Made a wrong turn
Once or twice
Dug my way out
Blood and fire
Bad decisions
That’s alright
Welcome to my silly life
Mistreated, misplaced, missundaztood
Miss “no way it’s all good”
It didn’t slow me down
Mistaken
Always second guessing
Underestimated
Look, I’m still around…

Pretty, pretty please
Don’t you ever, ever feel
Like your less than
Fuckin’ perfect
Pretty, pretty please
If you ever, ever feel
Like your nothing
You’re fuckin’ perfect to me

You’re so mean
When you talk
About yourself
You are wrong
Change the voices
In your head
Make them like you
Instead
So complicated
Look how big you’ll make it
Filled with so much hatred

Such a tired game
It’s enough
I’ve done all I can think of
Chased down all my demons
See you same

Pretty, pretty please
Don’t you ever, ever feel
Like your less than
Fuckin’ perfect
Pretty, pretty please
If you ever, ever feel
Like your nothing

You’re fuckin’ perfect to me
The world stares while I swallow the fear
The only thing I should be drinking is an ice cold beer
So cool in lying and I tried tried
But we try too hard, it’s a waste of my time
Done looking for the critics, cuz they’re everywhere
They don’t like my genes, they don’t get my hair
Stringe ourselves and we do it all the time
Why do we do that?
Why do I do that?
Why do I do that?

Ooh, pretty pretty pretty,
Pretty pretty please don’t you ever ever feel
Like you’re less then, fuckin’ perfect
Pretty pretty please if you ever ever feel
Like you’re nothing you’re fuckin’ perfect, to me
You’re perfect
You’re perfect
Pretty, pretty please don’t you ever ever feel like you’re less then, fucking perfect
Pretty, pretty please if you ever ever feel like you’re nothing you’re fucking perfect to me


-i luv pink - 

March 16, 2011

:: aq dan ........ ::

dear diaryellaz....

Sejak kebelakangan nie memang aq hepy sangat....hepy aq lain macam dan sememangnye aq tak boleh nak hepy sangat nati aq nanges...untuk kali pertamanya pada malam itu, dye 'sms' aq dan ajak keluar minum bersama..aq tak menolak dan terus aq bersiap sempoi gile malam tu..(ala, kat kedai akak Thailand bawah nie je pown )..hhuhuhu..seadanye diri aq turun lif pada malam itu, perasaan yang berdebar mencengkam perasaan...dan aq tak tahu kenapa aq berperasaan begini...sesungguhnya Allah swt yang mengetahui segala - galanya ape yang tersirat di dalam hati kecilku ini...dye menunggu aq betul2 tepi tembok, dan bile aq keluar lif terus aq nampak dye...perasaan aq kat dye sememangnye lain macam..tak pernah aq merasakan rasa yang begini selepas 3 tahun yang lepas...kenapa ea? kenapa aq amek risiko nie? sedangkan aq tahu sakit gile kalo hati terluka, sakit bile dikecewakan..tapi aq tetap nak amek risiko nie...aq betul2 merasakan seperti dye adalah untuk aq..aq tatawla nak describe camne perasaan nie...urmm...

Kami terus berjalan seiringan ke arah kedai akak Thailand tu..sebenarnye second tym aq jugak la aq makan kat situ, tapi dengan hausmate aq je..(nasi bujang je..har har) tapi kali ney dengan dye...macam-macam yang kami bualkan..sejak pertemuan kali pertama kami di 'bus stop' tu dah membuahkan rasa suka dye kat aq...aq tak ingat semue tu, tapi dye...cerita tentang aq detail gile...aq tak pernah jumpe lelaki yang macam nie..gentle la sng cite..aq tak pernah mengharap dan aspek lebih untuk berharap dia jadi 'bf' aq ..tapi, dye buat aq berfikir dua kali, cara dye bercakap...bercerita.dan aq pasti kami mempunyai banyak persamaan..dan buat pertama kalinye aq merasakan dye seolah - olah seperti memahami aq..siyes, aq memang suka pada dirinya ..aq yakin dengan perasaan aq sendiri...dye meluahkan rasa ape yang terbuku di hatinya pada aq..dan aq pown mengharapkan perkara yang sama jugak sebenarnye...kalo tak, takdela aq nak bg respon kan..huhu...

Sekarang  nie pown kami dalam proses mengenali hati budi..berkawan dulu...tapi, entah kenapa aq macam sayang sgt kt dye skrg nie...walhal, aq adalah seorang yang susah nak suke kat orang ataupun sayang ataupun chenta seseorang tu...aq pown tak faham...hurmm...ape yang harus aq lakukan Ya Allah? Terima atau tolak chentanye? bukankah masih terlalu awal? atau aq yang terburu - buru? atau semuanya adalah salah aq? ye, aq lah yang merumitkan keadaan sebenarnye .... =.=''


to be continued ........=.=''





March 13, 2011

::hatiku berbunge chenta!::

dear diaryeaallaaaz!! >.<''

hari Jumaat yang barakah ..7.00 am 

Pagi ney aq agak terbangun lewat untuk ke kelas seperti biasa..sejuk gile mandi pepagi buta..nasib baikla aq tak boleh solat, kalau tak mesti aq kelam kabut nak kejar driver aq tu..bukannye reti tunggu pown..haiskk.. Tapi, takde yang menarik pun di hari itu sebab pagi tu cume ade pembentangan dari kawan - kawan kelas aq...aq punye turn 'present' awal-awal lagi ary tuh, so kalau taknak datang pun takpe kowt..sesuka hati aq membuat spekulasi sendiri..tapi, aq pegi jugak dengan satu semangat yang lain macam sikit..hehe...aq siap - siap dan terus melangkah ke perhentian bas dengan perasaan yang berdebar..mane la tahu, dye juga ada disitu...

langkah kakiku agak laju berjalan..tak sabar rasanya ingin ketemu dengan dirinya lagi..tapi, bila aq sampai disitu..hampa sungguh perasaan ku...aq positifkan diri, takpe..malam nanti mesti aq akan berjumpe dengan dye jugak balek kelas 'law' nati..konfem!

Aq ingat balik kelas nie nak relax-relax sebab pnat sgt, tak chukup tido sebab nak siapkan assgnment yang bersepah-sepah yg perlu disubmit, nak prepare exam midterm lagi..grup assignmnt aq decide nak cari tempat atau kilang utk projek 'operasi' kami sebagai sumber utama..kebetulan, satu hari hujan rahmat di pagi Jumaat itu tak berhenti - henti...sejuk je satu ari..selepas kami mendapatkan contact number dan membuat 'appoinment' dengan company tu, terus je member aq ajak lepak kat rumah dye..lagi pun memang la satu kelas je pagi tu..aq pun 'follow' jela beliau..tapi, aq cakap, better balek uma aq dulu amek buku dan baju..sebab nak stay smpai malam terus ke kelas..bagus jugak..save duit tambang..fikirku... 

Aq berbusana ringkas pada petang itu, sebab member aq cakap, kat rumah dye ade swimmin pool..aq ape lagi, mang da stendby bawak 'swimming trunk' aq sekali la..aq memang suka berenang walaupun tak reti berenang ..so, kami 3 orang dengan hepy2 nye menuju kerumah beliau yang terletak di daerah Damansara..aq tertanya-tanya dimana la rumah beliau ney..aq tak sedar kami memasuki area uptown Damansara dan aq tak saspek ape-ape kat beliau2 neyh..aq tanye diorang main-main..aq da risau sangat nie..bayangkan dalam wallet aq cume ade singgit, tambang bas nak balik malam karang...aq turun tanpa membawa wallet, cume membawa henfon aq yang takde kredit pulak tu..memang aq cuak habis..naya aq kalo beliau-beliau ney nak pegi makan kat tempat-tempat yang ekslusifffffve..aq da redha sangat neyh...tetibe member aq jerit 'syeraaaaaaa, hepy burfday!!' aq terkejut plus terharu gile kowt...diorang belanje aq makan cupcake kat wondermilk !! tempat cuppacake yang aq idam -idamkan selama nie !! nak nanges tak mampu cume aq 'speechless'..tak terkate ape2..aq teruja sangat2...rupenye dah lame diorang plan dalam senyap-senyap rupenye...wa kena beb! aq tak tahu nak cakap macamne lagi da..even kitorang dalam kutuk -mngutuk satu sama lain pun still sayang jugak...pelik kan? walaupun kitorang bukan 'bff' sebelum ney, tapi bagi aq dorang la aq punye 'BFFF' 'BEST F**KIN' FRiENd FOREVER!' ..walaupun asyik bertekak kekadang, dan begitula lumrah kehidupan dalam berkawan..macam tula..yang paling best adalah nilai persahabatan itu sendiri..sampai mati pun aq takkan lupe kebaikan mereka pada aq yang satu ney...huhu... ;)


1st masuk je WONDERMILK ney..aq sangat teruja, speechless!! chanteknye dekorasi dye!! >.<''


owh my cUppycaKe!! thanx to u guys! i owe you!! 


cheesy cuppycake Enhanced by Smiley Centralmilky butterscotch !!


my b'day was great!! out of my expectation! >.<''


my sha..she's the one who plan all this...thnx laling!! >.<''


chocO cuppycake! yummy!! =)


so tasty! yummy!  >.<''


aaaaaaaaaaaaa!! yg tu kite punye laaa!! >.<''


no way! all the cupcakes is mine lols!! >.<''


saat - saat bahagie bile kami bergambar, berborak macam-macam walaupun kadang-kadang kita sebagai manusia tak sedar yang kita mungkin ada menyakiti perasaan orang lain sehingga orang itu terasa atau kecik hati..kami juga begitu, hakikat dan realiti dalam berkawan yang sememangnye begitu..aq bersyukur sebab kawan-kawan yang pernah hadir dalam hidup aq semuanye aq sayang sangat-sangat..aq sangat menghargai persahabatan itu..dan selalunya mereka ada disisi aq disaat suka dan duka..aq sayangkan diorang sangat! 

Aktiviti kami tetap diteruskan selepas itu,berenang tym!! penat rasenya..tapi tak masuk lame pun sebab hujan tak berhenti masa tu..jadi kami pun naiklah..aq takdela terkilan sangat, bagi aq ape yang diorang dah buat kat aq ari tu da cukup menggembirakan buat aq..bagi aq, cukuplah sekadar wish..dah membuatkan aq sangat-sangat gembira berbunge-bunge chenta gitu...kami keletihan seharian, mengantuk sangat..siap- siap pulak nak pegi kelas...

10.05 pm

Aq orang yang terakhir keluar kelas malam tu..kebetulan classmate aq offer naik kereta dengan dye, dengan lembut aq menolak ajakannye, sebab hee....aq mempunyai niat yang lain..wawawa...kantoi...aq tunggu malam tu dengan perasaan yang berdebar sangat..tak sabar rasenye nak jumpe dye..penat - penat pun aq redah je, asalkan dapat bertemu dengannye..gile kan aq?! arrghh! sangat gile la...! Driver aq sampai terus je naik dan menghulurkan wang RM1 yang sememangnye itu je yang tinggal untuk hari tu..aq memang nak balik rumah minggu nie, so aq fikir, takyahla kuarkan duit...saving kowt..aq berjalan ke arah tengah dan.yes! aq nampak dye! dye pandang dan senyum - senyum kat aq lagi! owh no, dengan serabai aq macam ni pun dia masih mengecam aq? maknanye, tak salah disisi undang-undang lagi! konfem ade respon! 

Tapi, penglihatan aq dihalang oleh budak lelaki classmate aq jugak..aq borak-borakla dengan classmate aq tadi..aq taw die curi pandang ke arah aq jugak, tapi muka dye nampak lain macam, tak sengih macam td..bile classmate aq turun dulu, terus dye pandang tepat ke muke aq dan sengih lagi...adoii..aq yang sememangnye pemalu sangat nie, asyik menunduk je kepala ke bawah..bila aq angkat kepala aq nampak dye sengih lagik cam kerang busuk..adoii...malunye! malunye! merah menyala aq rase muka aq ney..kebas pun ade jugak..

Aq tunggu orang nak tekan loceng tu, sebab aq tau mesti akan ade orang turun kat area istana hinggap aq nie..dye pun stenby nak turun pastu aq pun berdiri sebelah  dye...dye pandang aq, aq pandang dye..dan terus dye tanye, 'yang tadi tu bf ke?' ..soalan yang berbaur cemburu, dan dengan berbunge chenta hati aq ney berkate balik 'owh, takdela..itu my classmate'..jeles rupenye...macam - macam dye tanye dan sebelum sampai simpang masuk rumah aq, terus dye cakap 'amekla number fon sy, 017...bla bla..' aq tersenyum keriangan ! yes! walaupun penat, akhirnya aq dapat jugak.....berbaloi-baloi..! =)


to be continued .... ^^

March 10, 2011

::ceriterahsia♥chenta lagi....::

dear diaryellas,

12.30pm 

Ary ney macam biasa aq nak pegi kelas dan aq rasa macam 'slow' sangat..kelas start pukul 2pm pulak..dengan perasaan yang sangat malas, aq bangun gosok baju..aq malas nak pakai baju kurung hari nie, so aq gosok la baju korporat aq ..kemeja ngan seluar slack cam biasa. Dalam satu minggu tu, wajib pakai dan juga memandangkan satu kelas je ari ney...

Sambil berjalan ke bus stop seperti biasa menunggu driver aq datang amek, sempat jap singgah beli 'coconut shake' kak akak feveret aq setiap kali lalu ..benda wajib tuh, sebelum atau selepas naik bus...aq rasakan langkah kaki aq bergerak perlahan, tak laju seperti biasa, sambil dengar mp3 aq agak2 indie moodnye..dengan style, n ber'blazer' aq ary ney menaiki jejantas..letih betul turun naik jejantas ney..boleh kurus aq lame-lame macam nie...

then, masa nak turun tangga aq nampak dua orang jejaka yang sedang duduk di tepi tembok ..menunggu driver seperti aq kirenye..dan aq turun tanpa mengendahkannya ataupun berpaling ke belakang..aq langsung tidak ada perasaan untuk melihat siapakah gerangan yang duduk disitu..bila aq naik tangga untuk berdiri dii tepi jalan, barulah tergerak kepala aq untuk memandang...dan aq ternampak 'dia' senyum dan memandang kearah dengan senyumannya auw..cair gile perasaan, berbunge hati..rupenye dia yang berbaju oren, bertopi dan agak 'stylo' kirenye pada pandangan aq... 

Aq pun senyum balik kat dye, dye pulak tersengih melihat aq...sebelum nie dye namapak aq berbaju kurung biru dan tak pakai spek mata 'nerd' aq ney..tibe - tibe ari ney, gaye dah macam lecturer , dan aq perasan mata dye tak lepas memandang aq yang 'cute' ney kowt...aq betul-betul tak bajet langsung nak jumpe dye ari ney...selalu kalo jumpe pown time pagi-pagi takpun malam-malam time balek kelas cm2..sangatla bahagia sekejap aq rasa, sebab aq seumur hidup aq..aq tak pernah bajet life aq macam ney..macam dalam novel pulak rasanya...

kalau sebelum nie aq rasa such a 'missing' sumthing, tapi sekarang tak lagi...aq dah jumpe sumber inspirasi aq untuk aq terus ke kelas setiap hari...kalau tak mesti aq rasa lemau gile..tiga tahun aq 'missing' ..hati dan perasaan aq terus hilang entah kemana dibawa kesedihan perpisahan chenta yang aq sendiri rasakan tak mungkin ia akan datang kembali..lame betul aq merajuk, membawa hati yang duka lara sengsara kerana perpisahan itu..aq tetap teruskan kehidupan aq sehingga kini tanpa memerlukan chenta yang menyakitkan dalam hidup aq dan sekarang aq seperti aq sudah merasainya kembali ..........


to be continued ........ ;)


March 09, 2011

::ceriterahsia♥chenta...::

dear diaryeallasss...

ary ney aq melangkah kaki ke kampus sendirian untuk sambutan Maulidur Rasul dan berbaju kurung biru..aq pegi pun sebab aq dan kwn satu semester kitorang masuk pertandingan kain rentang ..hehe..aq hepy gile bile kami dinobatkan sebagai pemenang dan juara untuk setiap semester..dengan penuh bangga aq melangkah naik stage sambil semua memerhatikan aq yang sememangnye glemer dan ditambah lagi keglemeran aq dengan kemenangan itu...huhu...bangga siOoot! 

lepas majlis je, aq terus chabut, angkat kaki dan blah sorang2..aq juga pulang sendirian menunggu driver aq amek seperti biasa dan sendirian lagi di 'bus stop' smbil ditemani lagu2 didalam mp3 ku yang mendayu-dayu dan sedih...aq lihat jam GUESS di tanganku yang baru ku beli tempohari menunujukkan pukul 10.30 malam..owh, manela masih belum muncul driver aq nie?...haiskkk...kerisauan aq di 'cover' sambil aq melalak2 kat bus stop yang sunyi tu, tibe2 aq dgr mcm bunyi radio kat blkg aq...owh! terkejut monyet la aq! camane la bole tak perasan pulak ade uncle 'macha' dok kat kerusi bus stop ney, ntah bile2 muncul....haha..agaknye dye stress kowt bile dgr aq melalak lagu2 yang aq agak dye tak paham lebih kuat dr radio yng dye dgr .. terus je uncle 'macha' tu blah, meninggalkan aq keseorangan bersendirian lagi di bus stop itu...isk3..

Tibe - tibe keluar lagu Hijau daun ' suara ku berharap' tuh di corong kedua belah telinga aq..aq pandang langit ..gelap..aq sorang2..hamper aq menang tadi aq pass kt member aq bawak blek..rumah dye dekat je nan kmpus..rumah aq jauh...ary2 driver dtg amek aq dan balik pun same..dekat 17 minit aq tgu driver aq smpi, tak smpai jugak...bile sorang-sorang tetibe perasaan aq jadi sayu..sebak..such a 'missing' sumthing laa...tanpa aq sedar, menitis air mata aq menchurah - churah macam hujan sambil aq mendongak ke langit...aq sedih, sesedihnye sebab ketika aq gembira aq tak tahu nak sharing ngan sape..sedang asyik aq tengok kereta pelbagai jenama lalu lalang depan aq then ade yang ade bwk couple msg2, tibe - tibe terdetik satu perasaan dalam diri aq 'bestnye kalau ade bf, boleh kongsi hepy dan cdey2..ade jugak tmpat nak berkongsi cerite..memikirkan itu, aq sedih sgt...at least ade gak yang sudi teman aq kat bus stop ney pown jadik la...hadess...

di kejauhan aq nampak daa...haaalamak,driver aq dah smpi la..kantoi la kalo org nampak aq menangis..mne ney? aq pun jalan menunduk la, cover2 takowt orang nampak aq yang serba biru mlm nie menangis..aq tak mampu berkata bnyak, aq terus menghulurkan RM1 syiling kat driver aq hasil simpanan tabung aq di rumah..hehe..lame betul aq tunggu driver bus U66 aq dtg amek..sempat jap aq berdrama kat bus stop sorang-sorang..adess...jiwe kachaw betul kalau duduk sorang-sorang...tapi, pas abes jew drama aq tu, siyes aq rase kelegaan yang amat sangat..selama ney aq pendam je, aq takmo nanges dan jadik lemah..tapi, siyes bile aq berdrama tu tadik sangatla lapang jiwa raga aq...aq rasekan life aq nie malang sangat, dah la kne berdiri, beg tali aq putus pulak..kantoi ngan akak depan aq tu, aq rase dye nampak aq nanges, sebab aq cube kesat2 pipi aq supaya tak kantoi..terus dye bangun dan chakap 'dek, dudukla..' ..argghh..bahagia gile, rupenye ade ramai lagi insan yang baik dlam dunie ney..teros aq chakap blek kat akak tu ' akak, turun mane?' dengan ramahnye aq bertanye, akak tu pown jawab..'akak nak turun la ney dek..'..err...okey, patutla dye bangun dan bagi aq duduk...kuikuikui...apela...terasa kesengalan pada pertanyaanku disitu...huh..

Bile aq da nak duduk tu, tibe - tibe ade sorang mamat ney senyum kat aq..seperti familiar wajahnya, tapi dimana ya...? owh yaa! mane taknye, kalo aq balek kelas malam2 dye selalu ade dlm bus tuh..usha2, senyum2 kambing kat aq..huhu..dalam aty aq cakap, 'dye ney takmo tego aq kew? senyum2 jew, tak larat la asek nk senyum2 je..kekeke..' aq tak sedar khusyuk sgt aq melalak dan semua memndang ke arah aq! owh, malunye!! nasib baik la dah sampai, cpat2 aq twon,tak pasal-pasal jadi artis aq nanti...hahaha..aq turun di kawasan perkarangan istana hinggap aq nie..dan sememangnye arah aq dan dye same..huhu..

terdetik lagik kat hati aq ..'Ya Allah, dia ke yang ko berikan untuk hepykan aq di kala aq kesunyian disini?' sempat lagi berdoa..Alhamdulillah, Kau makbulkan doa ku..hehe..dia berusaha untuk menegur aq yang sedang berjalan di belakangnye..tapi, telinga aq disumbat dengan lagu2 indie yang baru di download petang tadi sampai tak dengar dye tegur..terus aq 'off' kan mp3 aq dan berjalan seiring dengannye....


p/s : berbaloii aq berdrama dengan diri aq sendiri  kat bus stop sorang2 tadi...hehehe...aq tak sabar nak tunggu respon selepas ney..ape terjadi??

to be continued ....hehe.. (:


August 24, 2011

::salam aidilfitri 2011::


We are the sista's mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin kepada semua blogger-blogger crew yang setia disini..hee..so ape yang kite ade untuk checklist yang rasenye 'wajib buat' atau 'tak wajib buat' edisi raya kali ney? let's check it out.. !

:: checklist wajib/tak wajib bile nak raya ::

baju raya, tudung sume blom beli lagi laa..adeh..bile nak g soping ney?

kasut raya rasenye ade lagi tak pakai..so, nak beli jugak ke? kne beli jugak!

beg? sunglasses? perfume? gucci, prada, LV or coach?! mmg nak kne beli jugak!!! waaa..xtahan!

tahun nie nak tukar semua perabot dalam rumah! sofa baru, langsir, tv, bla..bla..

nak buat rambut lagi..nak curly2 la thun ney.. 

bajet? alamak...cukup ke? xpe..loan dulu kat kawan2..cpt2! tengah sale 50% ney!

zakat ? alamak...terlupe!



: pesanan ringkas khidmat masyarakat :

di hari raya yang mulia ini, bersederhanalah ye ..pakai chantek2 pown, kalo duduk rumah ngadap tv pown  tak gune jugek..huhu...◕‿◕''



p/s : xkanla kite nak papa kedana lepas raye kowt..so,berjimat cermat la ye kwn2..huhu..


salam tulus ikhlas,
syera the sista's


August 19, 2011

:: ramadhan owh ramadhan with ♥ ::

dear diaryellaszz...,

Sekarang jam tepat pukul 1.15 am..dan aq masih tak dapat nak lelapkan mata .. urm, masalahnya aq kna berjaga sebab adik aq wat special request nak makan nasi goreng sahur karang...adoii...sebenarnye, aq dah tak tahu nak makan apa bila sahur mahupun berbuka..dulu, masa kecik-kecik,macam2 nak makan, ghairahnya ke bazar ramadhan tu melihat makanan jangan cakapla..nafsu semata-mata..tu nak,nie nak, sumenye dihujung jari saje..ready made! tak yah penat-penat nak masak..di hujung jari pun, duit pun abes di hujung jari jugek..adoii..tu dulu la ..mase kecik-kecik..ape taw kan..'mak nak tu! mak nak nie!' pening kepala mak, botak kepala abah..hahha..macam-macam karenah anak-anak yang mak bapak terpaksa turutkan..termasuk aq la tu slh sorangnye... ;)



Tapi, sekarang ney da besar..pegi bazar ramadhan pun sendiri-sendiri je...ajak mak follow, mak cakap 'g jela korang adik bradik ..beli jela ape pun,mak makan je..ikut la selera korang'..uih,nampak ketara apabila terjadi perubahan usia dan pemeringkatan didalam selera makan juga turut berubah..semakin tidak berselera atau semakin berselera? Bagi diri aq sendiri, aq sememangnya kurang berselera untuk makan yang berlebih-lebihan sewaktu berbuka mahupun bersahur..bersyukur dengan apa adanya..almaklumla, aq da terbiasa dengan konsep 'KURANGKAN PEMBAZIRAN' hehhee..ini adalah disebabkan aq lebih banyak menghabiskan masa di kampus dan di hostel yang sentiasa mengingatkan aq betapa susahnya mak bapak kita carik duit untuk kita kan..kita pulak sedap-sedap bersenang-lenang makan yang best-best..tapi, ade ke kite ingat family kite pulak makan ape la agaknya..haa..tu sebenarnya aq nak cakap..

lagipun,dah terbiasa kami adik beradik pun..umah pun jarang nak ade orang..mama weekend baru balik,memang jarang sekali nak makan every time satu family (ikut tym la sng ckp), makan pun sekali sehari kadang..tu pun ikut mood..(senangnya family yg cam gini, bab makan tak cerewet lgsung! )..huhu..jadi makan apa yang ada tu la yang membuatkan aq sentiasa beringat,jangan makan mengikut hawa nafsu je..bile nak sembahyang maghrib senak perut dengan air..pastu tak pegi tarawih..hehehe..(biasa berlaku kat aq jugek)..

Aq sebenarnye dah jemu dengan masakan aq sendiri,kalo mak aq ade tentu mak aq yg masak..tapi,disebabkan mama kat kem berkhidmat untuk negaranya, maka aq dirumah yang sedang bercuti ney yang menjadi chef tak terhormat untuk menyediakan makan berbuka dan bersahur..nak wat camane, aq seorang kakak yang sulung, maka aq la orgnye yang kena buat semua itu..uwarghh!! takde ke org yang nak masakkan untuk aq pulak selain mak aq? tapi kalo beli kat bazar ramadhan  pun serupe jugak,dahla tak menepati citarasa, pastu harga aihh..mak datuk..mahai naa..kalo dulu beli-beli paling koman pun abesla RM10,cukupla satu family makan,macam-macam boleh dapat,tapi sekarang..mang aq betul-betul beli ape yang agak-agak complicated nak masak contohnye mcm ikan bakar ke,ayam golek ke,murtabak,kuih tokiyo, air tebu..bla..bla.. (alahaii, demand sungguh! masak malas!) eh? yela-yela..aq g masak sekarang! adoii! 


p/s : bulan puasa ney memang elok untuk aq turunkan berat badan,tapi aq? rasenya semakin arghhh!! .bertambah kowt..mane taknya pas solat subuh, twos bantai tido..hhehehe...mang tak la jwbnye derr!!! ;p

August 13, 2011

Hidup Sehat ala Rasulullah SAW


1. SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH, Rasul selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan sholat sunah dan sholat Fardhu,sholat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yg mendalam antara lain :- Berlimpah pahala dari Allah- Kesegaran udara subuh yg bagus utk kesehatan/ terapi penyakit TB- Memperkuat pikiran dan menyehatkan perasaan.

2. AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN, Rasul selalu senantiasa rapi & bersih, tiap hari kamis atau Jumaat beliau mencuci rambut-rambut halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi. “Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang-orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman”(HR Muslim)

3.TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN, Sabda Rasul :“Kami adalah sebuah kaum yang tidak makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan)”(Muttafaq Alaih)Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda :Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.Bahkan ada satu tarbiyyah khusus bagi ummat Islam dengan adanya Puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesehatan.

4. GEMAR BERJALAN KAKI, Rasul selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya. Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir,pori-pori terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung.

5. TIDAK PEMARAH, Nasihat Rasulullah : “Jangan Marah”diulangi sampai 3 kali. Ini menunjukkan hakikat kesehatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasadiyah belaka, tetapi lebih jauh yaitu dilandasi oleh kebersihan dan kesehatan.

p/s : selamat beramal di bulan ramadhan yang mulia ini.. ;)

August 12, 2011

am i stalker?!!!

dear diaryellaszz...

''haish...i don't feel i like this feeling..it makes me sO whoOa..feel damn worse..a bit crazy and out of my mind when i saw his status appear in my fb wall..he has a new gf/bf!! shud i delete him from my friend list? I don't know ...!!''

Inilah perkara yang paling susah dan sentiasa berperasaan ingin tahu apabila seseorang yang kita sayang atau kita suka tengok ade dalam friendlist FB kite..apabila dia yang kite sayang atau suke tengok menulis dan meng'update'kan statusnye dan muncul di laman rumah FB kite..dan dia juga telah menukar profile pic nye..wow! Perasaan ingin tahu atau 'curious' itu semakin membuak-buak rasanya..''so,ape kate bukak wall dye jap la,bukannye dia tahu pun..huhu..''..kita akan selalu bermonolog sendirian macam tu..btol kan?

Perkara seperti itu normal dan sentiasa terjadi..adakah kamu juga seorang stalker? ''Ye, saya mengaku saya memang seorang stalker didalam senyap..saya cume nak tahu perkembangan dye selepas kami break off..dan ternyata..benar perasaan saya yang dia begitu cepat melupakan saya dan meneruskan kehidupan..owh...kenapa saya tidak boleh begitu? melihat kebahagiaannye bersame wanita/lelaki lain begitu menghancurkan hati saya..saya tak mahu stalk profile dye tapi tak tersengaja terbukak dan ..dan...hancur hati saya...saya nak delete dye dr friendlist saya!! saya tak mahu tengok dye lagi!! ''

Ada yang boleh terima hakikat antara pasangan betul2 da 'end-up' dan tak kisah tentang each other..tapi, ade jugak yang tak mampu melupakan si dia yang sebelum ini, stelah 'declare in relationship' kini bertukar status 'widowed'..hahahha..bagi aq cinta ney sangat complicated lah..susah nak jatuh chenta dan susah nak melupakan..'come on babe, life must go on, chill lah!' amboii..sedapnya cakap sebab tak kena batang hidung sendiri,yang frust menonggengnya aq..haa..apa yang akan dilakukan jika situasi ney bnar2 berlaku pada diri kamu? setiap hari kamu akan 'stalk' FB dye kan untuk mengetahui ape cerita dye kan..nak mesej ..rasenya agak segan kerana ego yang tinggi dibiarkan sahaja perhubungan itu..dan hanya duduk mengadap lappy or android kamu sambil meratapi nasib hubungan kamu yang tidak kesampaian dan jadilah seorang stalker terhormat..gile kan? 

am i stalker? 

p/s : yes i am ;)

August 11, 2011

JIKA AKU JATUH CINTA ♥


Ya Allah, jika aku jatuh cinta,cintakanlah aku pada seseorang yang
melabuhkan cintanya pada-Mu,
agar bertambah kekuatan ku untuk mencintai-Mu.
Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta,
jagalah cintaku padanya agar tidak
melebihi cintaku pada-Mu
Ya Allah, jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang
yang hatinya tertaut pada-Mu,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta dunia.
Ya Rabbana, jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya agar tidak
berpaling pada hati-Mu.
Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang
merindui syahid di jalan-Mu.
Ya Allah, jika aku rindu,
jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku
merindukan syurga-Mu.
Ya Allah, jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya
bermunajat di sepertiga malam terakhirmu.
Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam
perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.

August 01, 2011

Today My Life Begins♥

I've been working hard so long
Seems like pain has been my only friend
My fragile heart's been done so wrong
I wondered if I'd ever heal again

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waithing it's mine for the taking
I know I can make it today my life begins

Yesterday has come and gone
And I've learn how to leave it where it is
And I see that I was wrong
For ever doubting I could win

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)

I will break these chains that bind me happiness will find me
Leave that past behind me today my life begins
A whole new world is waiting its mine for the taking
I know I can make it today my life begins

Life's to short to have regrets
So I'm learning now to leave it in the past and try to forget
Only have one life to live
So you better make the best of it

I will break these chains that bind me happiness will find me
Leave the past behind me today my life begins
A whole new world is waiting its mine for the taking
I know I can make it today my life begins

I will break these chains that bind me happiness will find me
Leave the past behind me today my life begins
A whole new world is waiting its mine for the taking
I know I can make it today my life begins

July 29, 2011

-the end-

dear diaryellasz..

Gemuruh rasa melihat perlawanan di antara Malaysia menentang Singapore malam tadi..dengan penuh pengharapan Malaysia dapat mara ke pusingan seterusnya tapi takde rezeki..mungkin bley try next season kan..yang penting syabas dan tahniah diucapkan pada team Malaysia yang bersungguh - sungguh beraksi ..tapi..

Sebal rasa hati ..adoii...tibe2 dapat mesej 'kite tak boleh teruskan lagi...waaa....nak nangis pown ade,tapi takde rase nak nangis pown cume rase cam hurm...bagi aq ini yang terbaik kowt sebab antara kami memang tiada keserasian..nak paksa pown tak boleh jugak..lagi pown aq percaya pada kata hati aq (instinct) yang sejak dari awal lagi tidak boleh menerimanya..tapi, aq degil..aq terima jugak sebab mungkin aq boleh pupuk rase chenta tu tp realitinya? memang tak boleh walau camne pown dye lakukan utk aq..aq cume tak boleh..dan aq dapat rasakan itu...firasat hati aq begitu kuat ,kami tiada keserasian...aq redha..~


-the end of story July 2011-

July 06, 2011

Perhentian Island!! here I come!!! ;)

dear diaryellaszz,

Hari ney aq dapat satu panggilan yang paling menggembirakan cuti aq...mmbe aq wan call and ckp nak ajak aq sume skali ramai2 g bercuti!! yahoo!! satu ary ney aq dok canguk tengok tv sambil tersenyum sorang2..bayangkan ...lama kot ta jumpe and lepak ngan dye ney...walaupun kadang2 orgnye sangat menyakitkan hati, tapi bagi aq dye la satu2 nye kawan aq yg ada dan masih stay dengan aq..yang lain ..sume da kawen laa..adoii...

Aq mmg ta sabar nak pegi sane ney..malam ney nak tito pown rase berdebar je..bukan ape..aq dah lame tak jumpe dye kowt..last kitorang jumpe masa dye dtg lepak kat damansara..tu pown tahun lepas punye cite..tahun ney, PERHENTIAN ISLAND!!! AQ DATANG!!!!yeeeeeehhhaaaa...!!

kesedihan berlalu pergi,
cye-ra





July 03, 2011

aq bukanla seorang yang cool....=.=''

dear diaryellasszz,

sekarang ney emosi aq semakin tak stabil kerana tempoh2 wanita yang tertentu menyebabkan jiwe aq kachaw begini..aq cube untuk meredakan emosi namun tak boleh..kontrol2...pown tak boleh..at last, aq jugak yang makan dalam,makan hati sebab aq tak suke nak marah2...makin aq kontrol,makin aq tahan..semakin pedih hati aq..semakin banyak airmata yang mengalir...susahnya jadi pompuan...emosi yang bagi aq susah nak dikontrol..nak marah2..tak bole marah..menangis sorang2 kat dlm bilik..tak sape faham..terseksa sungguh aq rase..benda yang kecik pown boleh jadik isu...owh..sakitnye hati aq bile tym2 nak dekat2 'bulan mengambang' ney!! arghhh!!

Aq cube berlagak seolah tiada apa2 berlaku dan aq malas nak bercakap banyak, kalo aq cakap banyak aq jugak yang sakett hati balik..hakikatnye,aq memang seorang yang sangat sensitif..dan aq bukanlah seorang yang cool...aq cube...tp tak boleh..knp?!! knp!!? mungkin inilah lumrah diri aq yang sgt emosi tak terkawal ney..hadoii...payah btol utk berlagak seperti tiada ape2 yg berlaku,sedangkan didalam hati aq ney..hanya Tuhan yang Maha Mengetahui..betapa di lubuk hati aq yang dalam ney, aq dah makan hati terlalu banyak dengan manusia2 disekeliling aq ney..bukanlah aq tak mahu bersuara, bg aq itu cuma akan mngeruhkan lagi keadaan yg sedia keruh..aq akan menjadi bertambah marah..mata aq akan jd merah menyala..nafas aq akan bertambah turun dan naik...aq mungkin akan bertukar menjadi raksasa yang digeruni jika semua kemarahan yang aq pendamkan selama ini meletus dan aq tak tahu la ape akan jadi jika aq benar2 marah...

Aq takde sape2 untuk aq meluahkan perasaan..disini segalanya aq luahkan supaya kemarahan dalam hati aq reda, emosi aq akan kembali tenang dan aq tidak akan rase terbeban lagi..biarlah disini, ku tulis segala apa yang terbuku di hati, dan kerana disini..aku cube untuk mengawal sifat amarahku, mngawal emosiku menjadi lebih stabil....Aq hanya mampu berdoa,semoga aq sentiasa tidak bertindak mengikut nafsu amarahku, mengikut keras kepala ku dan tidak bertukar menajadi raksasa dengan mata yg merah menyala..aq sedih..aq lebih suka menyendiri kerana tiada yang memahami......


sangat sedih sekarang,
cye-ra




kelmarin,semalam&hari ini..esok?..♥

dear diaryyellaszz,

kelmarin ..
aku duduk di tepi jendela bilikku seperti biasa,
menatap langit yang gelap,tiada bintang di langit,
angin meniup sepoi - sepoi bahasa..syahdu sekali hati ini,
tanpa kusedar menitis airmata jatuh ke pipi tanpa tahu sebabnya,
kelmarin..
hari yang sayu ku rasa..kehidupan ku seolah kosong..
sekosong langit di angkasa yang gelap gelita,
suara burung hantu yang sayup2 kedengaran..
sangat syahdu bagi aq..sendirian ditemani lagu - lagu yg sentimental,
aq berfikir lagi..apa yang harus ku lakukan?

semalam ...
aq duduk ditepi jendela bilikku lagi,
mengadap lappy ku sambil ber'facebook'..
tidaklah sesunyi seperti kelmarin..namun hati aq tetap kosong..
tatkala memikirkan ..kenapa aq harus begini?
tida perubahan didalam hidupku yang ku lakukan..
setiap hari melakukan hal yang sama..aq bosan..
aq memerlukan sesuatu yang baru..
tiada 'mukabuku',tiada 'tweet' atau apa2 saja..
aq masih lagi kosong..tiada aktiviti yang dilakukan...
kehidupan yang membosankan..

hari ini...
tiada  perubahan...
graf menunjukkan tiada kesan tindakblas yang agresif,
masih disini, ditepi jendela..cuma..
mengadap lanagit yng luas terbentang yang membuatkan aq terfikir betapa
besarnya alam ciptaan Tuhan ini..aq insaf Ya Allah..
hari ini, aq sedar...aq tidak boleh terlalu mengharap nasib yang baik datang bergolek,
aq sedar aq perlu berusaha mengubat kekosongan hati ini,
menchari ketenangan azali yang hakiki,
itulah kehidupan aq dah jalani untuk hari ini..

esok...?
masih belum tahu ..
masih punyakah kesempatan waktu untuk mengintai bulan gerhana,
masih sempatkah aq duduk di tepi jendela ku sambil mengira bintang di langit,
masih punyakah waktu itu lagi? aku tidak tahu..
aq hanyalah manusia biasa,
yang kadangkala tak terlepas dari melakukan kesilapan,
namun aq sedar kini...
kehidupan kita didunia hanya sementara,
apa yang dikejar oleh manusia juga perkara yang sama,
harta, kedudukan, pangkat, status atau pekerjaan yang baik..
itu tujuannya adalah untuk kita hidup di dunia ini,
kite mengejar kehidupan untuk didunia ini..tetapi,sebenarnya..
itu adalah duniawi semata-mata..

esok...
hanya Allah swt Yang Maha Mengetahui...

-wallahualam-












































June 23, 2011

aishi-teru ;)

dear diaryellasz,

doushite itsu kara
nagai yume demo mite iru youna
owari no hajimari na no

kurakute fukakute
kanashimi ni michita
sekai no hate ni mayoi konda no
shiawase sugita no
anata no hoshita kioku subete ga
watashi kore kara hotsureta kokoro
ai de tsumuide
itsumade

oh aishiteru no
kotoba no imi wo oshiete kureta
anata sono mama hitomi no oku ni egao nokoshite
towa ni shizuka ni

naze na no ano toki honno wazuka sure chigai
ano hi ni modorenai no?
tsurakute kurushikute
todoku koto no nai kanashimi
donna ni setsu nai no

oh aishiteru no
kotoba no imi wo oshiete kureta
anata sono mama hitomi no oku ni egao nokoshite
towa ni yasashiku

'cause i don't have a clue what to say
thinkin about the world and how i changed
mukai au koto de
maru de toki au you ni
ooh who am i? it almost got to me
yagate hitotsu ni naru no

dakara zutto hashirenai yo
shinjita hibi wo konna ni tooku ga meguri meguttemo
yagate itsuka nagai me kara
aishiteru

Oh i wish that i was strong
yeah i wish that i was strong
you got it
you got it
dont lose it
oh the walls are caving in
ill try to keep it strong
cause the world is moving on 

perasaan hati kita tak boleh ditipu kan? macam -macam cara kite cube meluahkannya, tak kire la menggunakan bahasa apa pun, salah ke betul bukannye orang tahu pun..hehe..(melainkan dye btol2 seorang pengkaji bahasa atau jurualih bahasa..)heuheuhue...saje nak mengekspreskan rasa hati dengan bahasa selain daripada bahasa melayu..barula thrill..huhuhu...ade2 saje aq malam ney, puitis,romantis, itulah aq..nampak keras diluar tp lembut didalam..ha cube teka? hahahahha..spt pernah dengar kan sebelum ini..ape2 pon aq sangat merindui dirinya dikala ini...eceh...selamat malam bulan,selamat malam bintang, selamat malam semuanya....................................~


June 21, 2011

RESULT da kuar!!

dear diaryellasz,

Suasana petang yang mndamaikan, hati yang tenang setelah mengetahui result exam aq utk semester lepas dah kluar..bersyukur ke hadrat Illahi, alhamdulillah..pointer sem ney naik lagi...huhu...naseb baik xde kena repeat paper,kalo tak maw menangis, meraung keluar airmata hijau twos...hohoho...cpat je mase berlalu,bukak je semester baru ney adalah tahun akhir aq..macam tak pcy,tp itulah hakikatnya..aq akan berusaha untuk mencapai kejayaan dalam hidup..eceh..sume org pown mesti nak berjaya dalam hidup kan? sape je takmo berjaya melainkan dye sndiri memilih untuk tidak berjaya..ade ke? xde kowt..hahhaa...ape2 pown, walaupun agak sedikit kurang berpuas hati semester ini sebab tidak mencapai target utk 'dean list', semester depan aq akan berusaha yang terbaik lagi...bersyukur sgt2 dengan ape yang aq dah dapat ney...alhamdulillah..senang hati aq... ;)

senang hati,
cik cyera



May 30, 2011

hurt heart saying .....

dear diaryellaz,

tonight is so cold and lonely..
like my heart, my soul..too cold..
am confused with other people talk,
sometimes i feel they loved me, but some other time i thought..
no one would loving me as much as i love myself for sure..
i've learnt all the things all by myself and i don't want myself hurt again like before,
why this life too awful?
Who do u think you are?
You will find me only when u need me!
You talk to me when u feel nobody want to talk with you!
You ask me to accompany you when nobody could!
I ask u, do u love me? You said you can't loved me!
You said you are not and it can't be ended with me!
So? why you always keep find me? Why all the things you've done for me?
Why you want to be nice with me?
satisfaction? for yourself? just like that?
what? do you think that am your 'love in the darkness'
which means you will find me anytime you want?
I'm not!
I'm not your 'love in the darkness!'
Who do u think you are?!
don't eva you come back to me !
don't come back at all!

Its' hard to talk about our feelings and how to express it with our own way..
with monologue you can find out your own deeply the bottom of your heart saying,
with crying and talking with the moon sometime can make us feel relieve at least..
Sometimes we need shoulder someone to crying on and crying with,
release all the hurting pain..
some people will keep the dairy and wrote everyday what they face in their life ...
and me? ..
am not trying to run anywhere or doing something stupid when i had broke up with my ex-bf
or doing something stupid stuff make u hurt yourself or whatsoever..
am just writing..am collecting of jar of hearts and
take one pieces to one pieces to make my story complete as much as my heart feeling want a that way..
now, this is the idea..what i want to share about... :)


crazee nite & bad idea,
cik cyera ;p



May 29, 2011

hari yang sangat penat..heww..=.=''

dear diaryellaz,

Hari ini hari yang sangat penat sedunia aq! Aq sampai umah aq semalam, aq terpaksa ride motor sengsorang memandangkan adik aq tak follow bapak aq nak bwk blk motor tu sampai umah..hadoii..sakett pinggang aq merempit dari PJ- Putrajaya  - Dengkil..bukanla tak biasa cume dah lame tak buat perangai camtu..huhu..( da bersara dr kerjaya merempit)kekkeke..tapi siyess ah, mang layan bawak motor sengsorang, aq rase aq je yang mampu wat camtu kekkee...bukan tak pernah aq merempit sampai ke Temerloh tu ..hee..tapi konvoi reramai la..bile fikir2 balek, aq mmg byk konvoi jauh2 dgn depa ney satu masa dulu..dlu la zaman2 gile2 remaja..tapi, skrg bru ride dari pj smpi umah aq kat Sepang ney, da patah riuk pinggang aq rase..kalo masa zaman aq study kat melaka dulu, relax je aq ride Melaka - Kajang(umah lame sblm pindah sini)Kajang - Melaka sengsorang, tapi kali nie adesss..kena start minum Anlene nampaknye...auw...

Penat aq merempit tak hilang lagi, bile aq terpaksa mengemas barang2 aq yang baru aq angkut dari hostel dan kirenye agak bersepah ngan barang2 aq kat hall depan bilik aq ney..pening aq melihatnye...pening dan sangat pening sebab aq rasekan barang2 aq ney terlampau banyak sampai bilik aq pun full dan tidak larat utk menampungnye...isk3...aq pown kemas la cket2 termasuk hall dpn bilik aq yg penuh dgn brg aq je...adoii....bertambah kos Anlene aq nak kne beli ney...(smbil mncongak2, kalo aq wat garaj sale, jual brg2 yg tak pakai ney konpem laris! )hahhaha..idea yang bgus! baju2, beg2, aksesori aq banyak yg da tak pakai..ha,best2! 

Tapi ade satu mende yang buat aq bertambah - tambah penat & bel wat aq sakett jiwe , kalo aq balik umah je, tak sah kalo aq tak wat spotsheck port2 yang tersembunyi...mane taknye, bilik aq ney adoii...byk gile anai2...!! aq stress!! bilik aq overall perabotnye kayu okay! mang susahla aq nak handle cam gini..ade skali ari tu, kat tepi toilet pintu bilik air aq, habess da ney, reput sumenye!Aq dgn penuh kesabaran ney pown spray la anai2 tersebut dgn ridsect..aq igtkan kewujudan beliau mati disitu , rupenye! yawww!! Dalam almari aq pown abess jadik mangsenye! rak buku aq jgn cakapla, da rongak satu papan bhgian bwh tuh...aq punye meraung mcam nak gile smbil me'ridsectkan beliau2 tuh! serabut aq tgk rak buku dgn buku aq skali reput..diary aq yang simpan dari skola dulu abes da aq buang, gambar2? jgn ckapla, ke dalam plstik smpah sumenye..sedih gile kowt! Kenangan ku dimakan oleh anai -anai yang tak berhati perut! huh! aq mang da nak gile bile aq tgk beliau2 ney boleh plak berparti dalam drawer almari aq, dgn secpat pantas dan kilatnye ridsect ditangan, mampus sumenye! puas aty aq! beli racun anai2 tu pown aq rase xde efek..!

since aq da blek & cuti selama 4bulan ney, aq terus je clear kan ape yg ptut dlm bilik aq ney..yela bilik aq sorang, bukan ade org pown kat uma aq, sume bz..so, aq cuti ney mang aq la jadik bibik sepenuh mase..huh! walaupun aq penat tadik, tapi sume da setel..aq da boleh berehat dengan tenangnye di atas katil aq ditemani cahaya lmpu yg suram ..hee.....( seb bek katil aq bukan kayu..kalo x? adoii...)aq rase aq nak wat request kat bapak aq nak tukar sume perabot dlm bilik aq ney kepada besi, barula xde anai-anai nak berparti aq rase..hahahhaha...!! (gelak yg sgt tak ekhlas!)  

keje aq satu ary ney dok mengemas gile2..mang da clear abes da, tatawla kalo pasney...adoii....citenye dari tadi, sakett pinggang aq masih blom hilang...kan best dapat g spa!aiyakk!nak kne 'book' awal2 sok ney...zZzzZzzz..=.=''

sy yg sgt penat,
-cik cyera-

May 21, 2011

i'm back

dear diaryellaz,

am here tonight cus i wanna write something ..something about me...
i don't know ..it's really hard to say..
from the bottom of my heart, yes i want the 'things'
but, from my wise mind say never say never..
what should i do?
am just follow the flow,
am not plan anything for my future life,
am just get going without knowing where should I go,
which path should I take..
I don't know where is my destiny will taking me,
I don't know how this life is too risky for me,
I have to make a choice,
whether i like it or not, i have to going through all this ..alone..
my life..my journey..for my future sake..
i did not put a high hope in my life cus i know, this life is awful !
i don't want to get hurt when  i cant get what i want..
what i really want in my life is happiness...
life is gud when happiness around me..
with happiness, Insyaallah i will take my steps with full of confident...
with smile in my face, yes.am gonna be strong...
strong me.... =)

xoxo, syera <3

April 22, 2011

::chentai aq seadanya ..::


Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati..

April 13, 2011

::who do you think you are?::

No I can’t take one more step towards you,
 Cause all that’s waiting is regret
And don’t you know I’m not your ghost anymore
You lost the love I loved the most
I learned to live half alive
And now you want me one more time
And who do you think you are
Running around leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don’t come back for me
Who do you think you are
I hear your asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms
I learned to live half alive
And now you want me one more time
And who do you think you are
And it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I would have missed the first time that we kissed
Cause you broke all your promises
And now your back
You don’t get to get me back
And who do you think you are
Running around leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don’t come back for me
Don’t come back at all
Who do you think you are
Who do you think you are
Who do you think you are

April 11, 2011

i' m not single anymore! :)



bile hati mule berbicara sendirian sambil tersenyum sengsorang,
adakah aq giLe? 
bile hati aq berbunge keriangan dan 
ade aura yang membuak - buak rasa di dalam hati,
adakah aq angau?
kini aq tak sendirian lagi kalau nak tgk muvee,
aq dah tak sendirian kalau nak pegi jalan - jalan kLcc,
aq tak sendirian lagi tanpa yang menemani disisi,
dan yang pasti aq tak jeles lagi kalo tgk si gadis dan si jejaka berpasangan mesra..
bersama berdampingan ceria together
hee...!!

biLe aq sudah mampu menerima,
hati aq mula terbuka dengan sendirinya,
tanpa dipaksa, tanpa disuruh,
dia berjaya membuka hati aq yang setelah kian lama terkunci,
3 tahun berusaha, tak penah give up dan
akhirnya aq menerima..
aq sangat gile!!

aq tidak sangka aq akan sebahgye ini,
kalau lah ku tahu, dari awal pasti ku cube menerima,
tapi,mungkin itulah kehendak Tuhan,
hati aq mula menyukainya..

bahagia ku rasakan kini,
kesedihan hati berlalu pergi laju sekali,
inilah kebahagiaan dicari oleh diriku selama ini,
dichentai dan menchentai, 
dunia akhirat Insyaallah bersama
kekal abadi..

wif luv, hugs & kisses

syera

April 02, 2011

:: dear blog...:

Lama aq rasa seperti tidak menulis disini..dari sehari ke sehari aq ingin mencoret apa yang terbuku di dalam hati aq yang aq terasa semakin berat untuk aq simpan lagi...2 minggu yang berlalu ini cukup membebankan aq..dengan assignment yang aq harus siapkan sebelum 'due date' nak kena submit..aq betul2 tak punya kesempatan even untuk diri aq sendiri pun tak terurus..alahaii...nak merungut pun tak boleh..cume rasa nak nangis akibat tekanan demi tekanan melanda jiwa aq sejak kebelakangan ini.

aq cume rasa nak nanges je malam ney bertemankan lagu Anuar Zain 'sedetik lebih' yang sangat mendayu2, sayu hati aq bila aq buat keputusan yang sangat menyedihkan hati aq ..terus terang aq katakan yang aq btol - btol dan sangat suka pada dirinya..kemana saja aq pergi, apa saja aq lakukan, aq hanya fikirkan tentang dirinya..dan aq tak kisah langsung tentang orang lain, mungkin aq aspect too much yang 'he will my guardian angel ever'..tapi...urmm..kenyataan tak seindah mimpi..

'' Setiap nafas yang dihembus..Setiap degupan jantung ..Aku selalu memikirkanmu ..Dalam sedar dibuai angan..Dalam tidur dan khayalan ..Aku selalu memikirkanmu ..Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang ..Barulah terasa ku bernyawa ..Kasihku…ku amat mencintai kamu ..Kerana kau beri erti hidup ..Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya ..Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan ..Ku bersyukur adanya kamu ..Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia ..Asal masih adanya kamu...''

mungkin esOk akan ada sinar kebahagiaan untuk aq ..Insyaallah..


March 27, 2011

my life was just f***kin' perfect!!


Made a wrong turn
Once or twice
Dug my way out
Blood and fire
Bad decisions
That’s alright
Welcome to my silly life
Mistreated, misplaced, missundaztood
Miss “no way it’s all good”
It didn’t slow me down
Mistaken
Always second guessing
Underestimated
Look, I’m still around…

Pretty, pretty please
Don’t you ever, ever feel
Like your less than
Fuckin’ perfect
Pretty, pretty please
If you ever, ever feel
Like your nothing
You’re fuckin’ perfect to me

You’re so mean
When you talk
About yourself
You are wrong
Change the voices
In your head
Make them like you
Instead
So complicated
Look how big you’ll make it
Filled with so much hatred

Such a tired game
It’s enough
I’ve done all I can think of
Chased down all my demons
See you same

Pretty, pretty please
Don’t you ever, ever feel
Like your less than
Fuckin’ perfect
Pretty, pretty please
If you ever, ever feel
Like your nothing

You’re fuckin’ perfect to me
The world stares while I swallow the fear
The only thing I should be drinking is an ice cold beer
So cool in lying and I tried tried
But we try too hard, it’s a waste of my time
Done looking for the critics, cuz they’re everywhere
They don’t like my genes, they don’t get my hair
Stringe ourselves and we do it all the time
Why do we do that?
Why do I do that?
Why do I do that?

Ooh, pretty pretty pretty,
Pretty pretty please don’t you ever ever feel
Like you’re less then, fuckin’ perfect
Pretty pretty please if you ever ever feel
Like you’re nothing you’re fuckin’ perfect, to me
You’re perfect
You’re perfect
Pretty, pretty please don’t you ever ever feel like you’re less then, fucking perfect
Pretty, pretty please if you ever ever feel like you’re nothing you’re fucking perfect to me


-i luv pink - 

March 16, 2011

:: aq dan ........ ::

dear diaryellaz....

Sejak kebelakangan nie memang aq hepy sangat....hepy aq lain macam dan sememangnye aq tak boleh nak hepy sangat nati aq nanges...untuk kali pertamanya pada malam itu, dye 'sms' aq dan ajak keluar minum bersama..aq tak menolak dan terus aq bersiap sempoi gile malam tu..(ala, kat kedai akak Thailand bawah nie je pown )..hhuhuhu..seadanye diri aq turun lif pada malam itu, perasaan yang berdebar mencengkam perasaan...dan aq tak tahu kenapa aq berperasaan begini...sesungguhnya Allah swt yang mengetahui segala - galanya ape yang tersirat di dalam hati kecilku ini...dye menunggu aq betul2 tepi tembok, dan bile aq keluar lif terus aq nampak dye...perasaan aq kat dye sememangnye lain macam..tak pernah aq merasakan rasa yang begini selepas 3 tahun yang lepas...kenapa ea? kenapa aq amek risiko nie? sedangkan aq tahu sakit gile kalo hati terluka, sakit bile dikecewakan..tapi aq tetap nak amek risiko nie...aq betul2 merasakan seperti dye adalah untuk aq..aq tatawla nak describe camne perasaan nie...urmm...

Kami terus berjalan seiringan ke arah kedai akak Thailand tu..sebenarnye second tym aq jugak la aq makan kat situ, tapi dengan hausmate aq je..(nasi bujang je..har har) tapi kali ney dengan dye...macam-macam yang kami bualkan..sejak pertemuan kali pertama kami di 'bus stop' tu dah membuahkan rasa suka dye kat aq...aq tak ingat semue tu, tapi dye...cerita tentang aq detail gile...aq tak pernah jumpe lelaki yang macam nie..gentle la sng cite..aq tak pernah mengharap dan aspek lebih untuk berharap dia jadi 'bf' aq ..tapi, dye buat aq berfikir dua kali, cara dye bercakap...bercerita.dan aq pasti kami mempunyai banyak persamaan..dan buat pertama kalinye aq merasakan dye seolah - olah seperti memahami aq..siyes, aq memang suka pada dirinya ..aq yakin dengan perasaan aq sendiri...dye meluahkan rasa ape yang terbuku di hatinya pada aq..dan aq pown mengharapkan perkara yang sama jugak sebenarnye...kalo tak, takdela aq nak bg respon kan..huhu...

Sekarang  nie pown kami dalam proses mengenali hati budi..berkawan dulu...tapi, entah kenapa aq macam sayang sgt kt dye skrg nie...walhal, aq adalah seorang yang susah nak suke kat orang ataupun sayang ataupun chenta seseorang tu...aq pown tak faham...hurmm...ape yang harus aq lakukan Ya Allah? Terima atau tolak chentanye? bukankah masih terlalu awal? atau aq yang terburu - buru? atau semuanya adalah salah aq? ye, aq lah yang merumitkan keadaan sebenarnye .... =.=''


to be continued ........=.=''





March 13, 2011

::hatiku berbunge chenta!::

dear diaryeaallaaaz!! >.<''

hari Jumaat yang barakah ..7.00 am 

Pagi ney aq agak terbangun lewat untuk ke kelas seperti biasa..sejuk gile mandi pepagi buta..nasib baikla aq tak boleh solat, kalau tak mesti aq kelam kabut nak kejar driver aq tu..bukannye reti tunggu pown..haiskk.. Tapi, takde yang menarik pun di hari itu sebab pagi tu cume ade pembentangan dari kawan - kawan kelas aq...aq punye turn 'present' awal-awal lagi ary tuh, so kalau taknak datang pun takpe kowt..sesuka hati aq membuat spekulasi sendiri..tapi, aq pegi jugak dengan satu semangat yang lain macam sikit..hehe...aq siap - siap dan terus melangkah ke perhentian bas dengan perasaan yang berdebar..mane la tahu, dye juga ada disitu...

langkah kakiku agak laju berjalan..tak sabar rasanya ingin ketemu dengan dirinya lagi..tapi, bila aq sampai disitu..hampa sungguh perasaan ku...aq positifkan diri, takpe..malam nanti mesti aq akan berjumpe dengan dye jugak balek kelas 'law' nati..konfem!

Aq ingat balik kelas nie nak relax-relax sebab pnat sgt, tak chukup tido sebab nak siapkan assgnment yang bersepah-sepah yg perlu disubmit, nak prepare exam midterm lagi..grup assignmnt aq decide nak cari tempat atau kilang utk projek 'operasi' kami sebagai sumber utama..kebetulan, satu hari hujan rahmat di pagi Jumaat itu tak berhenti - henti...sejuk je satu ari..selepas kami mendapatkan contact number dan membuat 'appoinment' dengan company tu, terus je member aq ajak lepak kat rumah dye..lagi pun memang la satu kelas je pagi tu..aq pun 'follow' jela beliau..tapi, aq cakap, better balek uma aq dulu amek buku dan baju..sebab nak stay smpai malam terus ke kelas..bagus jugak..save duit tambang..fikirku... 

Aq berbusana ringkas pada petang itu, sebab member aq cakap, kat rumah dye ade swimmin pool..aq ape lagi, mang da stendby bawak 'swimming trunk' aq sekali la..aq memang suka berenang walaupun tak reti berenang ..so, kami 3 orang dengan hepy2 nye menuju kerumah beliau yang terletak di daerah Damansara..aq tertanya-tanya dimana la rumah beliau ney..aq tak sedar kami memasuki area uptown Damansara dan aq tak saspek ape-ape kat beliau2 neyh..aq tanye diorang main-main..aq da risau sangat nie..bayangkan dalam wallet aq cume ade singgit, tambang bas nak balik malam karang...aq turun tanpa membawa wallet, cume membawa henfon aq yang takde kredit pulak tu..memang aq cuak habis..naya aq kalo beliau-beliau ney nak pegi makan kat tempat-tempat yang ekslusifffffve..aq da redha sangat neyh...tetibe member aq jerit 'syeraaaaaaa, hepy burfday!!' aq terkejut plus terharu gile kowt...diorang belanje aq makan cupcake kat wondermilk !! tempat cuppacake yang aq idam -idamkan selama nie !! nak nanges tak mampu cume aq 'speechless'..tak terkate ape2..aq teruja sangat2...rupenye dah lame diorang plan dalam senyap-senyap rupenye...wa kena beb! aq tak tahu nak cakap macamne lagi da..even kitorang dalam kutuk -mngutuk satu sama lain pun still sayang jugak...pelik kan? walaupun kitorang bukan 'bff' sebelum ney, tapi bagi aq dorang la aq punye 'BFFF' 'BEST F**KIN' FRiENd FOREVER!' ..walaupun asyik bertekak kekadang, dan begitula lumrah kehidupan dalam berkawan..macam tula..yang paling best adalah nilai persahabatan itu sendiri..sampai mati pun aq takkan lupe kebaikan mereka pada aq yang satu ney...huhu... ;)


1st masuk je WONDERMILK ney..aq sangat teruja, speechless!! chanteknye dekorasi dye!! >.<''


owh my cUppycaKe!! thanx to u guys! i owe you!! 


cheesy cuppycake Enhanced by Smiley Centralmilky butterscotch !!


my b'day was great!! out of my expectation! >.<''


my sha..she's the one who plan all this...thnx laling!! >.<''


chocO cuppycake! yummy!! =)


so tasty! yummy!  >.<''


aaaaaaaaaaaaa!! yg tu kite punye laaa!! >.<''


no way! all the cupcakes is mine lols!! >.<''


saat - saat bahagie bile kami bergambar, berborak macam-macam walaupun kadang-kadang kita sebagai manusia tak sedar yang kita mungkin ada menyakiti perasaan orang lain sehingga orang itu terasa atau kecik hati..kami juga begitu, hakikat dan realiti dalam berkawan yang sememangnye begitu..aq bersyukur sebab kawan-kawan yang pernah hadir dalam hidup aq semuanye aq sayang sangat-sangat..aq sangat menghargai persahabatan itu..dan selalunya mereka ada disisi aq disaat suka dan duka..aq sayangkan diorang sangat! 

Aktiviti kami tetap diteruskan selepas itu,berenang tym!! penat rasenya..tapi tak masuk lame pun sebab hujan tak berhenti masa tu..jadi kami pun naiklah..aq takdela terkilan sangat, bagi aq ape yang diorang dah buat kat aq ari tu da cukup menggembirakan buat aq..bagi aq, cukuplah sekadar wish..dah membuatkan aq sangat-sangat gembira berbunge-bunge chenta gitu...kami keletihan seharian, mengantuk sangat..siap- siap pulak nak pegi kelas...

10.05 pm

Aq orang yang terakhir keluar kelas malam tu..kebetulan classmate aq offer naik kereta dengan dye, dengan lembut aq menolak ajakannye, sebab hee....aq mempunyai niat yang lain..wawawa...kantoi...aq tunggu malam tu dengan perasaan yang berdebar sangat..tak sabar rasenye nak jumpe dye..penat - penat pun aq redah je, asalkan dapat bertemu dengannye..gile kan aq?! arrghh! sangat gile la...! Driver aq sampai terus je naik dan menghulurkan wang RM1 yang sememangnye itu je yang tinggal untuk hari tu..aq memang nak balik rumah minggu nie, so aq fikir, takyahla kuarkan duit...saving kowt..aq berjalan ke arah tengah dan.yes! aq nampak dye! dye pandang dan senyum - senyum kat aq lagi! owh no, dengan serabai aq macam ni pun dia masih mengecam aq? maknanye, tak salah disisi undang-undang lagi! konfem ade respon! 

Tapi, penglihatan aq dihalang oleh budak lelaki classmate aq jugak..aq borak-borakla dengan classmate aq tadi..aq taw die curi pandang ke arah aq jugak, tapi muka dye nampak lain macam, tak sengih macam td..bile classmate aq turun dulu, terus dye pandang tepat ke muke aq dan sengih lagi...adoii..aq yang sememangnye pemalu sangat nie, asyik menunduk je kepala ke bawah..bila aq angkat kepala aq nampak dye sengih lagik cam kerang busuk..adoii...malunye! malunye! merah menyala aq rase muka aq ney..kebas pun ade jugak..

Aq tunggu orang nak tekan loceng tu, sebab aq tau mesti akan ade orang turun kat area istana hinggap aq nie..dye pun stenby nak turun pastu aq pun berdiri sebelah  dye...dye pandang aq, aq pandang dye..dan terus dye tanye, 'yang tadi tu bf ke?' ..soalan yang berbaur cemburu, dan dengan berbunge chenta hati aq ney berkate balik 'owh, takdela..itu my classmate'..jeles rupenye...macam - macam dye tanye dan sebelum sampai simpang masuk rumah aq, terus dye cakap 'amekla number fon sy, 017...bla bla..' aq tersenyum keriangan ! yes! walaupun penat, akhirnya aq dapat jugak.....berbaloi-baloi..! =)


to be continued .... ^^

March 10, 2011

::ceriterahsia♥chenta lagi....::

dear diaryellas,

12.30pm 

Ary ney macam biasa aq nak pegi kelas dan aq rasa macam 'slow' sangat..kelas start pukul 2pm pulak..dengan perasaan yang sangat malas, aq bangun gosok baju..aq malas nak pakai baju kurung hari nie, so aq gosok la baju korporat aq ..kemeja ngan seluar slack cam biasa. Dalam satu minggu tu, wajib pakai dan juga memandangkan satu kelas je ari ney...

Sambil berjalan ke bus stop seperti biasa menunggu driver aq datang amek, sempat jap singgah beli 'coconut shake' kak akak feveret aq setiap kali lalu ..benda wajib tuh, sebelum atau selepas naik bus...aq rasakan langkah kaki aq bergerak perlahan, tak laju seperti biasa, sambil dengar mp3 aq agak2 indie moodnye..dengan style, n ber'blazer' aq ary ney menaiki jejantas..letih betul turun naik jejantas ney..boleh kurus aq lame-lame macam nie...

then, masa nak turun tangga aq nampak dua orang jejaka yang sedang duduk di tepi tembok ..menunggu driver seperti aq kirenye..dan aq turun tanpa mengendahkannya ataupun berpaling ke belakang..aq langsung tidak ada perasaan untuk melihat siapakah gerangan yang duduk disitu..bila aq naik tangga untuk berdiri dii tepi jalan, barulah tergerak kepala aq untuk memandang...dan aq ternampak 'dia' senyum dan memandang kearah dengan senyumannya auw..cair gile perasaan, berbunge hati..rupenye dia yang berbaju oren, bertopi dan agak 'stylo' kirenye pada pandangan aq... 

Aq pun senyum balik kat dye, dye pulak tersengih melihat aq...sebelum nie dye namapak aq berbaju kurung biru dan tak pakai spek mata 'nerd' aq ney..tibe - tibe ari ney, gaye dah macam lecturer , dan aq perasan mata dye tak lepas memandang aq yang 'cute' ney kowt...aq betul-betul tak bajet langsung nak jumpe dye ari ney...selalu kalo jumpe pown time pagi-pagi takpun malam-malam time balek kelas cm2..sangatla bahagia sekejap aq rasa, sebab aq seumur hidup aq..aq tak pernah bajet life aq macam ney..macam dalam novel pulak rasanya...

kalau sebelum nie aq rasa such a 'missing' sumthing, tapi sekarang tak lagi...aq dah jumpe sumber inspirasi aq untuk aq terus ke kelas setiap hari...kalau tak mesti aq rasa lemau gile..tiga tahun aq 'missing' ..hati dan perasaan aq terus hilang entah kemana dibawa kesedihan perpisahan chenta yang aq sendiri rasakan tak mungkin ia akan datang kembali..lame betul aq merajuk, membawa hati yang duka lara sengsara kerana perpisahan itu..aq tetap teruskan kehidupan aq sehingga kini tanpa memerlukan chenta yang menyakitkan dalam hidup aq dan sekarang aq seperti aq sudah merasainya kembali ..........


to be continued ........ ;)


March 09, 2011

::ceriterahsia♥chenta...::

dear diaryeallasss...

ary ney aq melangkah kaki ke kampus sendirian untuk sambutan Maulidur Rasul dan berbaju kurung biru..aq pegi pun sebab aq dan kwn satu semester kitorang masuk pertandingan kain rentang ..hehe..aq hepy gile bile kami dinobatkan sebagai pemenang dan juara untuk setiap semester..dengan penuh bangga aq melangkah naik stage sambil semua memerhatikan aq yang sememangnye glemer dan ditambah lagi keglemeran aq dengan kemenangan itu...huhu...bangga siOoot! 

lepas majlis je, aq terus chabut, angkat kaki dan blah sorang2..aq juga pulang sendirian menunggu driver aq amek seperti biasa dan sendirian lagi di 'bus stop' smbil ditemani lagu2 didalam mp3 ku yang mendayu-dayu dan sedih...aq lihat jam GUESS di tanganku yang baru ku beli tempohari menunujukkan pukul 10.30 malam..owh, manela masih belum muncul driver aq nie?...haiskkk...kerisauan aq di 'cover' sambil aq melalak2 kat bus stop yang sunyi tu, tibe2 aq dgr mcm bunyi radio kat blkg aq...owh! terkejut monyet la aq! camane la bole tak perasan pulak ade uncle 'macha' dok kat kerusi bus stop ney, ntah bile2 muncul....haha..agaknye dye stress kowt bile dgr aq melalak lagu2 yang aq agak dye tak paham lebih kuat dr radio yng dye dgr .. terus je uncle 'macha' tu blah, meninggalkan aq keseorangan bersendirian lagi di bus stop itu...isk3..

Tibe - tibe keluar lagu Hijau daun ' suara ku berharap' tuh di corong kedua belah telinga aq..aq pandang langit ..gelap..aq sorang2..hamper aq menang tadi aq pass kt member aq bawak blek..rumah dye dekat je nan kmpus..rumah aq jauh...ary2 driver dtg amek aq dan balik pun same..dekat 17 minit aq tgu driver aq smpi, tak smpai jugak...bile sorang-sorang tetibe perasaan aq jadi sayu..sebak..such a 'missing' sumthing laa...tanpa aq sedar, menitis air mata aq menchurah - churah macam hujan sambil aq mendongak ke langit...aq sedih, sesedihnye sebab ketika aq gembira aq tak tahu nak sharing ngan sape..sedang asyik aq tengok kereta pelbagai jenama lalu lalang depan aq then ade yang ade bwk couple msg2, tibe - tibe terdetik satu perasaan dalam diri aq 'bestnye kalau ade bf, boleh kongsi hepy dan cdey2..ade jugak tmpat nak berkongsi cerite..memikirkan itu, aq sedih sgt...at least ade gak yang sudi teman aq kat bus stop ney pown jadik la...hadess...

di kejauhan aq nampak daa...haaalamak,driver aq dah smpi la..kantoi la kalo org nampak aq menangis..mne ney? aq pun jalan menunduk la, cover2 takowt orang nampak aq yang serba biru mlm nie menangis..aq tak mampu berkata bnyak, aq terus menghulurkan RM1 syiling kat driver aq hasil simpanan tabung aq di rumah..hehe..lame betul aq tunggu driver bus U66 aq dtg amek..sempat jap aq berdrama kat bus stop sorang-sorang..adess...jiwe kachaw betul kalau duduk sorang-sorang...tapi, pas abes jew drama aq tu, siyes aq rase kelegaan yang amat sangat..selama ney aq pendam je, aq takmo nanges dan jadik lemah..tapi, siyes bile aq berdrama tu tadik sangatla lapang jiwa raga aq...aq rasekan life aq nie malang sangat, dah la kne berdiri, beg tali aq putus pulak..kantoi ngan akak depan aq tu, aq rase dye nampak aq nanges, sebab aq cube kesat2 pipi aq supaya tak kantoi..terus dye bangun dan chakap 'dek, dudukla..' ..argghh..bahagia gile, rupenye ade ramai lagi insan yang baik dlam dunie ney..teros aq chakap blek kat akak tu ' akak, turun mane?' dengan ramahnye aq bertanye, akak tu pown jawab..'akak nak turun la ney dek..'..err...okey, patutla dye bangun dan bagi aq duduk...kuikuikui...apela...terasa kesengalan pada pertanyaanku disitu...huh..

Bile aq da nak duduk tu, tibe - tibe ade sorang mamat ney senyum kat aq..seperti familiar wajahnya, tapi dimana ya...? owh yaa! mane taknye, kalo aq balek kelas malam2 dye selalu ade dlm bus tuh..usha2, senyum2 kambing kat aq..huhu..dalam aty aq cakap, 'dye ney takmo tego aq kew? senyum2 jew, tak larat la asek nk senyum2 je..kekeke..' aq tak sedar khusyuk sgt aq melalak dan semua memndang ke arah aq! owh, malunye!! nasib baik la dah sampai, cpat2 aq twon,tak pasal-pasal jadi artis aq nanti...hahaha..aq turun di kawasan perkarangan istana hinggap aq nie..dan sememangnye arah aq dan dye same..huhu..

terdetik lagik kat hati aq ..'Ya Allah, dia ke yang ko berikan untuk hepykan aq di kala aq kesunyian disini?' sempat lagi berdoa..Alhamdulillah, Kau makbulkan doa ku..hehe..dia berusaha untuk menegur aq yang sedang berjalan di belakangnye..tapi, telinga aq disumbat dengan lagu2 indie yang baru di download petang tadi sampai tak dengar dye tegur..terus aq 'off' kan mp3 aq dan berjalan seiring dengannye....


p/s : berbaloii aq berdrama dengan diri aq sendiri  kat bus stop sorang2 tadi...hehehe...aq tak sabar nak tunggu respon selepas ney..ape terjadi??

to be continued ....hehe.. (:


click & earn me!! ;)